Jari Sillanpäälle vaaditaan vankeutta, syyttäjän mukaan vankeus voidaan tuomita myös ehdollisena – puolustuksen mukaan Sillanpää on tehnyt pahaa lähinnä itselleen

LKS 20180808 Laulaja Jari Sillanpään huumesyytteiden käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona 8. elokuuta 2018, oikealla Sillanpään asianajaja Riitta Leppiniemi. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Roni Rekomaa / Lehtikuva

STT

Syyttäjä vaatii kahdesta huumausainerikoksesta syytetylle viihdetaiteilija Jari Sillanpäälle vuodesta puoleentoista vuoteen vankeutta, joka voidaan tuomita myös ehdollisena. Vaatimustaan oikeudessa tarkentanut syyttäjä perustelee, että Sillanpään käyttämä ja juhlissa tarjoama metamfetamiini on syyttäjän mukaan erittäin vaarallinen aine. Syyttäjän mukaan rangaistuksen mittaamisessa tulee ottaa huomioon, että aine on jopa vaarallisempaa kuin tavallinen amfetamiini tai kokaiini.

Sillanpää myönsi tänään oikeudessa pitäneensä hallussaan ja levittäneensä metamfetamiinia. Hän myönsi hankkineensa yhteensä 118 grammaa kristallina tunnettua ainetta 35:llä eri kerralla vuosina 2014–18.

Sillanpää on käyttänyt huumausainetta itse ja tarjonnut sitä ystävilleen.

Hän myönsi myös hankkineensa Thaimaassa 10 grammaa kristallia omaan käyttöönsä alkuvuonna. Hän kuitenkin kiisti salakuljettaneensa tarkoituksella Suomeen pientä määrää, joka löytyi hänen hallustaan lentokentällä.

"Sillanpää on jo tästä saanut rangaistuksen"

Sillanpään avustajan, asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan puolentoista vuoden rangaistus siitä, että ihminen käyttää itse huumausaineita, ei ole vallitsevan oikeuskäytännön mukainen.

Leppiniemen mukaan aineen vaarallisuutta pitää huomioida erityisesti silloin, kun kyse on myynnistä, mutta nyt on kyse lähinnä omasta käytöstä.

–  Jos hän on käyttänyt syyttäjän mukaan erittäin vaarallista huumausainetta, itselleen hän on pahaa tehnyt, Leppiniemi sanoi oikeudessa.

Ihmiset, jotka juhlissa ovat olleet, ovat olleet aikuisia ihmisiä, Leppiniemi lisäsi.

Leppiniemi ei vaatinut, että julkisuuden pitäisi alentaa rangaistusta, mutta kuitenkin totesi, että julkisuuden henkilönä Sillanpää on jo tästä saanut rangaistuksen.

Mediasirkus vastassa

Kun siististi pukeutunut Sillanpää saapui tänä aamuna Helsingin käräjäoikeuteen, häntä oli jo ovella vastassa suuri joukko kuvaajia ja toimittajia.Turvatarkastuksessa ruumiintarkastukseen joutunut Sillanpää totesi leveästi hymyillen kuvaajille olevansa ihan kuin Hollywoodissa.

Hieman yhdeksän jälkeen alkaneessa oikeudenistunnossa on paikalla paljon median edustajia, joille Sillanpää totesi ennen oikeudenkäynnin alkua aikovansa ottaa tämänkin kokemuksen vastaan avoimin mielin ja hoitaa itseään nyt kaikin keinoin.

–  Tämä on nyt yksi etappi, ja se pitää mennä läpi. Hoidan itseäni nyt kaikin keinoin, otan apua sieltä mistä sitä saan. Perinteiseen päihdekatkaisuun ei ole tarvetta, koska en käytä, Sillanpää sanoi medialle.

Hän kertoi myöhemmin oikeuden tauolla, ettei ole käyttänyt huumeita neljään kuukauteen. Hän ei kuitenkaan halunnut luvata, ettei tule koskaan niitä käyttämään.

Sillanpää kertoi nauttineensa kesästä ja keikkailusta ja ottavansa oikeuskäsittelyn vastaan kokemuksena. Hänen mukaansa negatiivista palautetta yleisöltä ei oikeastaan ole tullut, mitä nyt laivalla joku on huudellut jotain.

–  Pikkasen jännittää, mutta avoimin mielin otan tämänkin kokemuksen vastaan. Tämähän on jo tavallaan läpi menty asia, Sillanpää sanoi.

Hän kertoi myös, että häntä ei aiota kuulla tänään oikeudessa.

Paikalla myös muita syytettyjä

Sillanpään lisäksi jutussa on syytteessä 11 muutakin henkilöä, joista yhtä epäillään huumeiden maahantuonnista ja muita Sillanpään tavoin ostamisesta. Useat syytetyistä olivat vetäneet hupun päänsä peitoksi oikeuskäsittelyn aluksi, kun kuvaajat päästettiin saliin. Jutun pääsyytettynä on maahantuojaksi epäilty mies. Mies on syyttäjän mukaan tuonut kristallia Amsterdamista ja Bangkokista ja myynyt niitä eteenpäin muun muassa Sillanpäälle. Miestä syytetään törkeistä huumausainerikoksista. Syyttäjän mukaan mies sai rikoshyötyä yli 100  000 euroa.

Sillanpää on tuomittu huumerikoksesta aiemminkin. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Sillanpään tammikuussa 50 päiväsakkoon rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta liikennerikkomuksesta. Sillanpään tuloilla sakkosumma oli lähes 24 000 euroa. Oikeus totesi, että Sillanpää käytti metamfetamiinia ja ajoi huumeen vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa viime syyskuussa.

Uusien huume-epäilyjen tultua ilmi maaliskuussa joitakin Sillanpään keikkoja peruttiin. Kesällä Sillanpää on kuitenkin keikkaillut aktiivisesti, ja keikkakalenterissa on seuraava merkintä perjantailla Iskelmäkesä-festareilla Joensuussa.

Sillanpää tunnetaan muun muassa tangokuninkaana, Suomen euroviisuedustajana ja Vain elämää -sarjan tähtenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut