Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Halla-aho: Hakkarainen ja puoluejohto keskustelevat käräjätuomiosta – sitä ennen ei kommentoitavaa

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa tänään. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo STT:lle, että Teuvo Hakkaraisen (ps.) tuoreesta käräjätuomiosta on tarkoitus keskustella puoluejohdon ja Hakkaraisen kesken niin pian kuin mahdollista. Tätä ennen Halla-aholla ei kertomansa mukaan ole uutta kommentoitavaa asiaan.

Halla-aho ilmoitti asiasta tekstiviestitse STT:lle.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) kertoi aiemmin tänään, että eduskuntaryhmältä ei ole tulossa lisätoimia. Hakkarainen sai aiemmin tapauksen vuoksi vakavan varoituksen eduskuntaryhmältä ja erosi varapuheenjohtajan paikalta.

Hakkarainen tuomittiin tänään oikeusistunnon päätteeksi sakkorangaistukseen kollegansa Veera Ruohon (kok.) pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta eduskunnan kuppilassa.

Kansanedustaja Veera Ruoho (kok.) sanoi kollegansa Teuvo Hakkaraisen (ps.) saaman tuomion jälkeen, että prosessi on ollut hyvin raskas.

Ruoho kertoi, että on itse saanut tapahtuman vuoksi syyttelyä ja törkypostia.

–  Ruma törkypalaute on myös osaltaan vahvistanut sitä, että tällaisia asioita ei voi vaieta ja niitä ei pidä sietää, Ruoho sanoi.

Myös päinvastaista palautetta on Ruohon mukaan tullut tapahtumien jälkeen.

–  Olen saanut runsaasti palautetta ihmisiltä. He kertovat, että hekin saavat nyt oikeutta. Koska he eivät ole kyenneet, uskaltaneet tai rohjenneet hakea oikeutta.

Ruoho kertoi tyytyvänsä tuomioon. Hän sanoi, että hänellä ei ole ollut rangaistuksesta mitään vaatimuksia.

–  En ole ihminen, joka näkisi tai kokisi mitään syytä olla asioita anteeksi antamatta, Ruoho kertoi.

Syyttäjä: Nukun yön yli ennen päätöstä valittamisesta

Syyttäjä Eija Velitski aikoo nukkua yön yli ennen kuin tekee ratkaisun siitä, valittaako ratkaisusta. Syyttäjä vaati Hakkaraiselle ehdollista vankeutta.

Velitskin mukaan on syytä huomata oikeuskäytäntö pään alueelle kohdistuvissa pahoinpitelyjutuissa.

–  Yleisen oikeuskäytännön mukaan näistä tuomitaan ehdollisia vankeusrangaistuksia, ellei sitten ehdottomia.

Syyttäjä arvioi myös oikeudenkäynnin laajempaa merkitystä.

–  Minun mielestäni tämä on siinä mielessä hyvä, että se näyttää, että olipa tekijä kuka tahansa ja uhri kuka tahansa, niin aina se teko sattuu. Aina uhriin jää sekä henkiset että fyysiset vammat.

Velitskin mukaan Hakkaraisen esiin tuomat humalatila ja "jätkämäinen käytös" ovat asioita, joita on käräjillä käsitelty moneen kertaan.

–  Silloin, jos on itse aiheutettu tila, se ei missään tapauksessa oikeuta tekoa tai vähennä rangaistusta.

Oikeus tuomitsi Hakkaraisen 45 päiväsakkoon, josta tulee yhteensä 3  060 euroa. Ruoholle hänet määrättiin maksamaan korvauksia 1  400 euroa.

Hakkaraisen asianajaja Markus Liesegang sanoo STT:lle, ettei vielä tiedä, aikooko puolustus valittaa vai tyytyä tuomioon.

Perussuomalaisten Leena Meri: Hakkaraisen tuomio ei tuo lisätoimia

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) tuomio kollegan pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta ei aiheuta lisätoimia eduskuntaryhmän puolelta, arvioi perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Leena Meri. Meri totesi, että Hakkaraiselle on jo aiemmin annettu vakava varoitus.

–  Tämähän oli silloin tiedossa, että tämä saattaa edetä tuomioistuimeen. Jo silloin sanoin, että annoimme Teuvolle vakavan varoituksen opiksi ja ojennukseksi. Ja Teuvohan myös itse erosi varapuheenjohtajan tehtävistä.

Hakkarainen sai tuomion tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden ratkaisussa todettiin, että Hakkarainen tarttui kansanedustaja Veera Ruohoa (kok.) niskasta kiinni ja yritti suudella tätä väkisin eduskunnan kuppilassa.

Meri sanoo toivovansa, että Hakkarainen saa pidettyä asiansa kunnossa. Hakkarainen oli tapahtuma-aikaan voimakkaasti päihtynyt.

–  Toivottavasti hän saa elämänsä pysymään sellaisella raiteella, että saa elämänsä kuntoon, Meri totesi.

Meri myös totesi, että asian nopea ratkaisu käräjillä oli hyvä asia kaikkien osapuolten kannalta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut