Suomi lähettää Hornetien seuraajista viisi tarjouspyyntöä tällä viikolla

LKS 20180301 LKS 20180224 Hornet-lentokone jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlaparaatissa Vaasassa lauantaina 24. helmikuuta 2018. LEHTIKUVA / KALLE LYDMAN \\Instructions: Kotimaa, stt 065, Seppeleenlasku ja Hornetin ylilento avaavat Ilmavoimien 100-vuotispäivän juhlallisuudet. Kalle Lydman

Niilo Simojoki / STT

Suomi lähettää tällä viikolla tarjouspyynnöt Ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraajaehdokkaista, kertoo puolustusministeriö. Tarjouspyynnöt menevät Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Ruotsin hallitusten kautta viidelle valmistajalle.

Hornetien seuraajaksi ovat Yhdysvalloista ehdolla Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35. Euroopasta kilpailuun osallistuvat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale ja ruotsalainen Saab Gripen E.

Vastauksia nyt lähteviin tarjouspyyntöihin odotetaan ensi vuoden alkupuolella. Prosessi ei kuitenkaan siihen lopu vaan keskustelut Suomen ja valmistajien välillä jatkuvat. Tarjouskilpailuvaiheen aikana koneita on myös määrä testata Suomen oloissa.

Ilmavoimien uusi monitoimihävittäjä on määrä valita vuonna 2021. Hankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa. Uudet koneet tulisivat vaiheittain käyttöön 2020-luvun jälkipuoliskolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.