Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevään kelirikot pahimpia 15 vuoteen – kuvat: osa Keski-Suomen sorateistä on lähes ajokunnottomia

Kevään lämpöaalto on käynnistänyt kelirikkokauden, josta Liikenneviraston arvion mukaan on tulossa pahin 15 vuoteen. Kelirikot haittaavat sorateiden liikennettä kevään mittaan miltei koko maassa.

Kelirikot aiheutuvat sorateiden pintojen pehmenemisestä ja kantavuuden heikentymisestä, mikä rajoittaa erityisesti raskasta liikennettä. Sorateille on asetettu painorajoituksia yli 2 000 tiekilometrin edestä ympäri maata. Määrän odotetaan kasvavan.

– Harmillisen vähän on keinoja sorateiden kunnon parantamiseksi. Tienpitäjä ei voi kuin paikata pahimpia kohtia murskeella ja huolehtia kuivatuksesta, kertoo Liikenneviraston kunnossapitoyksikön päällikkö Tuomas Toivonen.

Kelirikot ovat tavanomaisesti Keski- ja Pohjois-Suomen ongelma, mutta tänä vuonna ilmiö vaivaa miltei koko maata. Poikkeukselliset kelirikot johtuvat syksyn sademääristä, alkutalven leudoista pakkasista ja kevään äkillisestä lämpöaallosta.

Koulutaksikin jäi kiinni

Lukijat ovat lähestyneet myös Keskisuomalaisen toimitusta erityisesti huonokuntoisista sorateistä.

Anna Häyrinen tapasi aamulla Konneveden Sirkkamäentiellä koulutaksin, joka oli jäänyt kuraiseen tiehen kiinni. Taksia oli auttamassa traktori. Kouluautossa ei ollut vielä ketään, sillä se oli vasta matkalla hakemaan kyytiläisiä. Häyrinen kertoo, että auto pääsi jatkamaan matkaa, mutta oli todennäköisesti hieman myöhässä.

Tien varrella asuva Häyrinen sanoo, että Sirkkamäentie on ollut tänä keväänä poikkeuksellisen huonossa kunnossa. Kelirikot ovat jokavuotinen ongelma, mutta tällaista vuotta ei Häyriselle tule mieleen.

Autoja jää tielle kiinni lähes päivittäin.

– Eilen torstainakin mieheni kävi auttamassa kahta autoa, jotka olivat jääneet kiinni, Häyrinen kertoo.

Lukija Jori Pääkkönen lähetti kuvia Oravasaaren Haukanmaantiestä. Soratie on hänen mukaansa lähes ajokunnoton. Tie on paitsi pehmeä, myös kuoppainen.

Pääkkönen kertoo, että tietä on kunnostettu aika ajoin ajamalla siihen pieni kerros mursketta. Se on kuitenkin yhtä tyhjän kanssa, sillä se häviää parissa päivässä.

Katso lukijoiden kuvia klikkaamalla pääkuvaa.