Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SAK suomii aktiivimallia – "ohjaa työelämää kohti silpputyömarkkinoita"

Järjestön mukaan hallituksen pitäisi päättää aktiivimallin torppaamisesta kehysriihessä

SAK vaatii hallitusta perumaan aktiivimallin. Järjestön mukaan sopiva aika korjausliikkeelle olisi kehysriihi.

– Suurimmat ongelmat näyttävät olevan siinä, että aktiivimalli leikkaa isolta osalta työttömiä, sanoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta perjantaina.

Kela julkisti torstaina arvion, jonka mukaan noin puolet sen työttömyysturva-asiakkaista ei olisi täyttänyt aktiivimallin ehtoa tammi-maaliskuussa. SAK:laisten työttömyyskassojen arvio asiasta valmistuu lähiviikkoina.

Eloranta perustelee torppausvaatimusta sillä, ettei aktiivimalli Kelan ennakkotietojen perusteella ole juuri aktivoitunut ihmisiä.

– He, jotka ovat jo aikaisemminkin päässeet palveluihin tai tehneet osa-aikatyötä, ovat sitä jatkaneet, mutta tällaista laajamittaista uutta aktivoitumista ei ole tapahtunut.

SAK arvostelee mallia myös siitä, että se ohjaa työelämää kohti epävarmoja silpputyömarkkinoita. Järjestön mukaan toiveena oli uusien pysyvien työpaikkojen luominen, mutta nyt nousee palveluja, jotka työllistävät työttömiä vain lyhyeksi aikaa.

SAK toivoo, että työelämän silputtamisen sijaan hallitus sijoittaisi kestävään työllistymiseen ja kehittäisi työttömien ja työttömyysuhan alla olevien osaamista. Elorannan mukaan yritykset saisivat helpommin osaavaa työvoimaa, jos ammatillisen koulutuksen opintoja voisi esimerkiksi suorittaa yksittäisinä kursseina tai opintokokonaisuuksina kuten avoimissa yliopistoissa.

Vaihtoehdoksi kannustava työllisyysmalli

Aktiivimallille vastavedoksi SAK on laatinut oman, vaihtoehtoisen työllistymismallin. Siinä lievennettäisiin nykyisiä rangaistuksia ja rohkaistaisiin työtöntä.

– Työttömillä pitäisi olla palveluja tarjolla ja henkilökohtaiset tapaamiset TE-toimistossa, jossa tehtäisiin tällainen henkilökohtainen työllistymissuunnitelma, Eloranta kuvailee.

SAK:n mallin ytimessä on työttömän tukeminen niin, että hän pystyy noudattamaan suunnitelmaa. Lisäksi karensseja olisi nykyistä vähemmän ja niiden kesto olisi lyhyempi.