Mies kieltäytyi siviilipalveluksesta omatuntoonsa vedoten – Hovioikeus hylkäsi syytteen

Oikeus pitää kieltäytymisestä tuomitsemista syrjivänä, päätös syntyi äänin 4-3.

Helsingin hovioikeus hylkäsi perjantaina syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Asta Tenhunen

Elina Korkee / STT

Helsingin hovioikeus hylkäsi perjantaina syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Syyttäjä aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Kyse oli miehestä, joka kieltäytyi siviilipalveluksesta vakavien omantunnon syiden vuoksi. Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Aseistakieltäytyjäliitto katsovatkin, että lainsäädäntöä tulee muuttaa.

Hovioikeus katsoo, että henkilön tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää kohtelua. Näin siksi, että Jehovan todistajat on erikseen lailla vapautettu sekä ase- että siviilipalveluksesta.

Asia käsiteltiin hovioikeudessa vahvennetulla kokoonpanolla eli seitsemän tuomarin voimin. Ratkaisu syntyi äänestyspäätöksenä äänin 4–3.

Rangaistuksesta vapautettu mies ilmoitti elokuussa 2015 kieltäytyvänsä siviilipalveluksesta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet 173 päivän vankeuteen helmikuussa 2016.

Käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa mies vetosi sodanvastaiseen vakaumukseensa. Hän kertoi pitävänsä syrjintänä sitä, että mahdollisuus vapautua palveluksesta kokonaan on sallittu pelkästään Jehovan todistajille.

"Poikkeaa vakiintuneesta"

Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta ase- ja siviilipalveluksesta tuli voimaan vuonna 1987. Hovioikeus totesi, että lain säätämisen jälkeen Suomi on muun muassa liittynyt Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Hovioikeuden ratkaisun mukaan yhdenvertaisuus velvoittaa myös vakaumusten yhdenvertaiseen kohteluun.

Syyttäjä aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Kihlakunnansyyttäjä Martin Salvesénin mukaan hovioikeuden ratkaisu poikkeaa vakiintuneesta oikeuskäytännöstä, joten syyttäjän velvollisuus on hakea valituslupaa. Salvesén oli perjantaina lomalla eikä kommentoinut asiaa laajemmin.

Jehovan todistajia koskeva erityislaki säädettiin aikanaan poikkeuslakina perustuslain säätämisjärjestyksessä. Lain perustelujen mukaan totaalikieltäytyjät eli sekä ase- että siviilipalveluksesta kieltäytyvät tuolloin lähes poikkeuksetta kuuluivat Jehovan todistajien uskonnolliseen yhdyskuntaan.

Lakiin vaaditaan muutosta

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan Suomen lakeja pitäisi nopeasti muuttaa siten, että totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksista luovuttaisiin. Liiton mukaan pelkkä Jehovan todistajia koskevan lain kumoaminen johtaisi vain siihen, että totaalikieltäytyjien lukumäärä kasvaisi voimakkaasti.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan noin 35–55 suomalaista totaalikieltäytyjää saa vuosittain syytteen.

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan hallituksen tulisi nyt ryhtyä lainsäädäntötoimiin.

– Suomi ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin lainsäädännön muuttamiseksi perustuslakivaliokunnan ja YK:n kritiikistä huolimatta, toteaa Pimiä tiedotteessa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) totesi perjantaina, että isänmaan puolustaminen kuuluu lähtökohtaisesti jokaiselle Suomen kansalaiselle.

– Tähän myönnettyjä poikkeuksia on syytä aina säännöllisin väliajoin tarkastella esimerkiksi yhdenvertaisuuden näkökulmasta, Häkkänen vastasi STT:lle sähköpostitse.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) esikunnasta viestitettiin STT:lle, että asiaan on syytä palata sitten, kun asiasta on lainvoimainen tuomio.

Totaalikieltäytyminen

Lain mukaan on tuomittava vankeuteen

– Totaalikieltäytyjäksi sanotaan asevelvollista, joka kieltäytyy asevelvollisuudesta sekä siviilipalveluksesta. Hänet on lain mukaan tuomittava vankeuteen puoleksi siitä ajasta, joka hänellä on jäljellä palvelusta.

– Erillisellä lailla on säädetty, että Jehovan todistajien ei tarvitse suorittaa ase- tai siviilipalvelusta, jos he katsovat "uskonnolliseen vakaumukseen perustuvien vakavien omantunnonsyiden" estävän sen.

– Hovioikeus katsoi perjantaisessa tuomiossaan, että koska Jehovan todistajat on vapautettu palveluksesta, olisi syrjintää tuomita vankilaan muusta syystä palveluksesta kieltäytyvä.

– Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Aseistakieltäytyjäliitto ovat sitä mieltä, että lainsäädäntöä pitää muuttaa.

– Aseistakieltäytyjäliiton mukaan noin 35–55 suomalaista totaalikieltäytyjää saa vuosittain syytteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.