Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuusliiton Aalto: Jos maan hallitus ei tee uudelleenarviota aktiivimallista, joudumme harkitsemaan uusia toimia

Teollisuusliitto tukee SAK:n koolle kutsumaa mielenilmausta poliittisella lakolla - mukana noin 140 000 työntekijää.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto moittii maan hallitusta, ettei se ole osoittanut halua etsiä ratkaisua aktiivimallista nousseeseen kiistaan. Teollisuusliitto ilmoitti tänään tukevansa SAK:n ensi perjantaiksi koolle kutsumaa mielenilmausta poliittisella lakolla.

Aalto kertoo STT:lle toivovansa, että aktiivimallia vastustava kansalaisaloite, mielenilmaus ja lakot herättävät hallituksen pohtimaan asiaa uudelleen.

– Saattaa olla, että joudumme myös harkitsemaan, mitä tulevaisuudessa tehdään, jos tämä lakko ei vaikuta niin, että uudelleenarvioita siellä hallituksessa tehdään, Aalto sanoo.

Aalto moittii maan hallitusta kilpailukykysopimuksen noudattamatta jättämisestä. Hän on myös pettynyt työantajapuolen hiljaisuuteen siinä, ettei se ole yhtynyt arvosteluun kilpailukykysopimuksen rikkomisesta.

– Olimme siinä käsityksessä, että kilpailukykysopimus tarkoittaa myös sitä, että työttömyysturvaan ei tehdä lisäleikkauksia enää, kun kilpailukykysopimus tehdään. Näin hallitus ei ole kuitenkaan toiminut, Aalto sanoo.

Työt seisahtuvat vuorokaudeksi

Teollisuusliiton vuorokauden mittainen työnseisaus alkaa ensi viikon perjantaina aamukuudelta ja päättyy seuraavana aamuna samaan aikaan. Liiton mukaan lakko koskee kaikkia perjantain puolella alkavia työvuoroja.

Aalto arvioi, että lakko koskee noin 140 000:ta työntekijää. Hän ei osaa vielä sanoa, kuinka moni liiton jäsenistä saapuu paikan päälle Helsingin Senaatintorilla ensi perjantaina järjestettävään mielenilmaukseen.

Lakossa ovat mukana liiton kaikki sopimusalat lukuun ottamatta media- ja painoalan, viestintäalan toimihenkilöiden sekä jakajien sopimusaloja. Lakon ulkopuolella ovat myös laiteturvallisuuden tai hengen ja terveyden kannalta välttämättömät työt, suojelutyöt sekä sellaiset työt, jotka edellyttäisivät prosessien alasajoa.

– Tarkoittaa esimerkiksi sitä, että öljynjalostamoilla ei jalostustoimintaa keskeytetä tai on näitä isoja masuuneja, joita ei aleta alas. Ne ovat niin pitkiä prosesseja, että yksi vuorokausi ei siihen riitä, Aalto kertoo esimerkkinä.

Teollisuusliitto ilmoitti jo ennen joulua valmistautuvansa poliittisiin lakkoihin aktiivimallin vastustamiseksi. Aalto kertoo, että liiton hallituksen tänään tekemä päätös lakosta oli yksimielinen.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK on kutsunut jäsenliittonsa työttömyysturvan aktiivimallia vastustavaan mielenilmaukseen. Aiemmin tällä viikolla myös Kuljetusalojen työntekijäliitto AKT ja Rakennusliitto päättivät tukea mielenilmausta poliittisilla lakoilla, joten työt ovat seisahtumassa vuorokaudeksi esimerkiksi kuorma-auto- ja bussiliikenteessä sekä rakennuksilla.