Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK: SAK:n ja sen jäsenliittojen päätös poliittisesta lakosta vastuuton

"Se vaarantaa suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä Suomessa ja sitä kautta myös työpaikkoja Suomessa."

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä SAK:n ja sen jäsenliittojen päätös poliittisesta lakosta ensi viikon perjantaina on vastuuton.

– Se vaarantaa suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä Suomessa ja sitä kautta myös työpaikkoja Suomessa, johtaja Ilkka Oksala EK:sta sanoo.

Hänen mukaansa EK:n kanta ei koske sitä, että tällainen tilaisuus järjestetään, vaan sitä, että ollaan työaikana pois työpaikoilta. Poliittiset lakot ovat laillisia, mutta Oksalan mielestä oikeuden käyttämisessä pitää olla hyvin vastuullinen.

– Tämä ei ole minun mielestäni vastuullista, koska ollaan vastaan eduskunnan jo säätämää lakia, Oksala sanoo.

Oksalan mukaan vaikutusten kokoluokkaa ei voi vielä arvioida, koska se riippuu oleellisesti siitä, kuinka moni työntekijä jättää saapumatta työpaikalle tai lähtee töistä kesken pois.

Kuljetusalojen työntekijäliitto AKT ja Rakennusliitto päättivät tiistaina tukea mielenilmausta poliittisilla lakoilla.  Työt satamissa, kuorma-auto- ja bussiliikenteessä sekä rakennuksilla seisahtuvat siis ensi viikon perjantaina, kun SAK:laiset liitot kokoontuvat työttömyysturvan aktiivimallia vastustavaan mielenilmaukseen.

– Suurin osa SAK:n jäsenliitoista ei ole vielä täsmentänyt, tuleeko poliittisia lakkoja ja minkälaisia, Oksala sanoo.

Oksala muistuttaa, että yhdessä päivässä Suomeen tulee 50 rahtilaivaa ja 50 lähtee.

– Yhden päivän aikana kauppalaivoissa olevan tavaran arvo on 290 miljoonaa euroa. Se pitää pystyä reitittämään uudelleen, Oksala sanoo.

Kaikkea ei Oksalan mukaan voi edes uudelleen reitittää. Oksala arvioi aiempien kertojen pohjalta, että yhden päivän uudelleen reititykset maksavat 5-6 miljoonaa euroa.