Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Lindström ymmärtää SAK:n kentän raivon: hallitus on ottanut kuskin paikan työmarkkinajärjestöiltä

"Järjestöille on annettu tilaisuus vaikuttaa aktiivimalliin lainvalmistelussa."

Työministeri Jari Lindström (sin.) ei yllättynyt lainkaan, että esimerkiksi Auto- ja kuljetusalan AKT järjestää työnseisauksen SAK:n mielenilmauspäivänä 2. helmikuuta. SAK:n kentän raivo työttömyysturvan aktiivimallia kohtaan ei yllättänyt työministeriä.

– Ymmärrän, että tämä on reaktio siihen, mitä hallitus on päättänyt tehdä. Heillä on oikeus tähän, ja näin he ovat päättäneet toimia. Toki olisin toivonut, että heillä olisi ollut malttia katsoa, mikä aktiivimalli käytännössä on, koska me mietimme siihen parhaillaan täydentäviä toimenpiteitä, Lindström sanoo STT:lle.

Lindström huomauttaa, että asia on ollut kolmikantaisessa valmistelussa, joten työmarkkinajärjestöille on annettu tilaisuus vaikuttaa aktiivimallin sisältöön. Hän sanoo tämän hallituksen kuitenkin toimivan järjestöjen kanssa eri tavalla kuin aiemmat hallitukset.

– Tämä hallitus on päättänyt, että me joka tapauksessa päätämme, mitä viedään eteenpäin ja minkä sisältöisenä. Aiemmin ei ole tavattu viedä asiaa eteenpäin, jos kolmikantainen työryhmä ei ole saanut yksimielistä päätöstä aikaiseksi, mutta tämä hallitus on ottanut niin sanotusti kuskin paikan tässä. Tämä on isoin ero, ja olisiko tämä myös syy siihen, että tämä on koettu epäluottamuslauseeksi kolmikantaiselle valmistelulle.

Lindströmin mukaan hallitus on kuitenkin hyvissä ajoin kertonut järjestöille, mitä asioita sen on tarkoitus viedä eteenpäin.

– Ihan varmasti olemme kuunnelleet työmarkkinajärjestöjä, mutta ainahan näissä on parantamisen varaa. Nämä kaikki toimet on alusta asti kerrottu järjestöille, ei tässä pitänyt olla mitään yllättävää.

Lindström ei lupaa, että hallitus ottaisi huomioon SAK:n esittämän vaihtoehdon aktiivimallille. Hänen mukaansa mitään ei peruta, vaan nyt tehdään töitä sen eteen, että työllistämispalveluita on riittävästi, kuten eduskunta on edellyttänyt.

– Kyllä me nyt katsomme tätä niillä raameilla, joihin laki antaa mahdollisuuden eli lähinnä sitä, minkälaiset soveltamisohjeet lähtee maksajille. Toinen asia on katsoa, mitä toimia lasketaan aktiivisiksi toimiksi.

EK: SAK:n ja sen jäsenliittojen päätös poliittisesta lakosta vastuuton

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä SAK:n ja sen jäsenliittojen päätös poliittisesta lakosta ensi viikon perjantaina on vastuuton.

– Se vaarantaa suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä Suomessa ja sitä kautta myös työpaikkoja Suomessa, johtaja Ilkka Oksala EK:sta sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa EK:n kanta ei koske sitä, että tällainen tilaisuus järjestetään, vaan sitä, että ollaan työaikana pois työpaikoilta. Poliittiset lakot ovat laillisia, mutta Oksalan mielestä oikeuden käyttämisessä pitää olla hyvin vastuullinen.

– Tämä ei ole minun mielestäni vastuullista, koska ollaan vastaan eduskunnan jo säätämää lakia, Oksala sanoo.