Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SAK:n Eloranta varoittaa hallituksen valmistelevan uusia karenssiautomaatteja

Elorannan mukaan valmisteltava malli toisi seurattavaksi myös työttömän omatoimisen työnhaun karenssin uhalla.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta jatkaa työttömyysturvaa leikkaavan aktiivimallin arvostelua. Eloranta varoittaa hallituksen valmistelevan kaikessa hiljaisuudessa uutta aktiivimallia, joka toisi työttömille vielä uusia karenssiautomaatteja.

Eloranta toteaa, että työttömiä uhkaa jo nyt toistakymmentä erilaista turvaa leikkaavaa karenssia. Kakkosmalli toisi vielä erikseen seurattavaksi työttömän omatoimisen työnhaun karenssin uhalla ja kasvattaisi työttömän hallinnollista taakkaa entisestään.

– On käsittämätöntä, että hallitus haluaa lisätä työttömien kohtaamaa byrokratiaa. Me olemme esittäneet sen sijaan karenssien yksinkertaistamista, työllistymispalvelujen lisäämistä, työttömän opiskelumahdollisuuksien parantamista ja sovitellun päivärahan kehittämistä töiden vastaanottamisen helpottamiseksi, Eloranta sanoo.

Eloranta muistuttaa, että työttömyysturvaa leikattiin kertaalleen jo viime vuoden alussa. Työttömyyspäivärahan enimmäiskeston lyhentäminen sadalla päivällä ja muut heikennykset heikensivät turvaa yhteensä noin 200 miljoonalla eurolla.

SAK:n hallitus käsittelee aktiivimallia 15. tammikuuta. Eloranta ei lähtenyt ennakoimaan, päätetäänko silloin jonkinlaisista uusista toimista vai ei. Monet toivovat SAK:n ja liittojen nousevan vastarintaan.

– Palautetta tulee sekä tänne meille ja liittoihin ja sen vaatimus on, että pitäisi lähteä jyrkkiinkin toimenpiteisiin, Eloranta sanoi STT:lle.

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo yli 105 000 allekirjoitusta.

– Ajoitus ei ole ehkä paras mahdollinen. Tämä liikehdintä olisi pitänyt pohtia vähän aikaisemmin.

SAK on sinänsä ollut liikkeellä jo viime syksystä lähtien, mutta Eloranta arvioi, että aktiivimallin luominen jäi silloin politiikan muiden uutisten varjoon.

Elorannan mielestä vaikuttaa siltä, että hallituksellakaan ei ole vielä oikein tiedossa, mitä aktiivimalli käytännössä merkitsee.

 

Sanktiot eivät ole ratkaisu

 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa MTV:n kolumnissaan, että hänen puolueellaan on esittää aktiivimallille parempia vaihtoehtoja, joita ministeri ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) peräsi.

Anderssonin mukaan ratkaisuja löytyy sosiaaliturvan uudistamisesta kannustavampaan ja yksinkertaisempaan suuntaan sekä aktiivisen työvoimapolitiikan resurssien lisäämisestä. Työvoimaviranomaisten resurssit pitäisi nostaa pohjoismaiselle tasolle. Esimerkiksi Tanskassa yhden virkailijan vastuulla on 12 työtöntä, kun suomalaisella on 166.

– Suomessa työttömyysturvan sanktiot ovat huomattavasti muita pohjoismaita kovemmat, mutta viranomaisresurssit moninkertaisesti pienemmät. Tämä tilanne ei ole kestävä, eikä sitä korjata keksimällä yhä uusia sanktioita, Andersson kirjoittaa.