Suomalaisyritysten investoinnit Venäjällä keskittyvät teollisuuteen

Suurimpien yritysten investoinnit kasvoivat viime vuonna 8 prosenttia.

Fortumin ohella suuri investoija oli Nokian Renkaat. Martti Kainulainen

Antti Autio / STT

Suurimmat Venäjällä toimivat suomalaisyritykset yritykset ovat toipuneet venäläisen Fontanka-verkkojulkaisun mukaan lamasta nopeammin kuin Venäjän talous.

Fontankan projektipäällikön Galina Bodrjakovan mukaan 30 suurimman suomalaisyrityksen yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi viime vuonna 5,2 prosenttia samaan aikaan, kun Venäjän bruttokansantuote supistui 0,2 prosenttia. 22 suomalaisyritystä 30:stä ylsi kasvun puolelle.

– Venäjä on houkutteleva markkina volyyminsa takia, Bodrjakova sanoo.

Teollisuudessa liikevoitot kasvoivat keskimäärin 9 prosenttia. Sen sijaan vähittäiskaupassa yhteenlaskettu liikevoitto kasvoi vain 1,2 prosenttia. Bodrjakovan mukaan tämä merkitsee käytännössä liikevoittojen kutistumista, sillä inflaatio Venäjällä oli noin 5 prosenttia.

Myös investoinnit olivat reippaassa kasvussa. Viime vuonna 30 suurinta Venäjällä toimivaa suomalaisyritystä investoi Venäjälle 788 miljoonaa euroa, mikä on 8 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Suurimpien Venäjällä toimivien suomalaisyritysten investoinnit Venäjällä keskittyivät viime vuonna vahvasti teollisuuteen. Tuotannollisten investointien osuus 30 suurimman Venäjällä toimivien yhtiöiden investoinneista oli peräti 94 prosenttia.

Vähittäiskaupan investointien osuus oli 4 prosenttia ja kiinteistöalan 1,3 prosenttia. Teollisuuden merkitys korostuu myös sen vuoksi, että suomalaisyritysten liikevaihdosta lähes kaksi kolmannesta tuli teollisuustuotannosta.

– Suurimmat yritykset investoivat eniten, Bodrjakova sanoo.

 

Investoinnit keskittyvät teollisuuteen

 

Liikevaihdoltaan 30 suurimman yrityksen investoinneista 63 prosenttia keskittyi viidelle yhtiölle syyskuusta 2016 syyskuuhun 2017 ulottuneella ajanjaksolla.

Niistäkin Fortum oli täysin ylivoimainen 525 miljoonan euron investoinnilla tuulipuiston rakentamiseksi Uljanovskiin. Fortum uudistaa myös sähköntuotantoa. Seuraavana oli 200 miljoonalla eurolla tehdastaan laajentanut Nokian Renkaat.

Sen sijaan vähittäiskaupassa suomalaisyritysten asema on heikentynyt edelleen tänä vuonna, koska Kesko myi ruokakauppansa. Rautakaupassa Kesko jatkaa edelleen Venäjällä.

Venäjällä toimii noin 600 suomalaisyritystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut