Puolustusministeri saa arvostelua tavastaan ajaa suurta sotaharjoitusta Suomeen

Kriitikoiden mielestä askelmerkit eivät menneet yhteen ministerin ja presidentin välillä

Niinistö on väläyttänyt, että 2020-luvun alkupuolella Suomessa voitaisiin järjestää pääsotaharjoitus, joka muistuttaisi Ruotsissa hiljattain pidettyä suurta Aurora-harjoitusta. Heikki Saukkomaa

Matias Åberg / STT

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) saa kritiikkiä tavasta, jolla hän on kaavaillut suurta sotaharjoitusta Suomeen. Niinistö on väläyttänyt, että 2020-luvun alkupuolella Suomessa voitaisiin järjestää pääsotaharjoitus, joka muistuttaisi Ruotsissa hiljattain pidettyä suurta Aurora-harjoitusta.

Ainakin osa eduskunnan puolustus- ja ulkoasiainvaliokuntien jäsenistä on sitä mieltä, että hallituksen ja presidentin askelmerkit eivät ole osuneet yksiin sotaharjoitusasiassa.

– Harjoitustoimintaa toki tarvitaan, mutta puolustusministerin avaus ilman, että puolustusvoimien ylipäällikkö, presidentti, tästä avauksesta tiesi, se herätti keskustelua (valiokunnassa), kertoi puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) eduskunnassa tiistaina.

Puolustusministeri Niinistö oli päivän mittaan sekä puolustusvaliokunnan että ulkoasiainvaliokunnan kuultavana.

Puolustusvaliokunnan Kari arvioi Niinistön kuulemisen jälkeen, että ministeri ei ole toiminnallaan osoittanut hyvää harkintaa.

– Tätä (Niinistön toimintaa) voi kutsua jokainen vähän omalla nimellään. Ainakin hän otti tiukan etunojan (sotaharjoitus)asiassa.

Vanhanen: Ikään kuin sekava kuva

Mahdollisen suuren sotaharjoituksen järjestäminen Suomessa nousi esiin aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin Suomen-vierailun yhteydessä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk.) pitää itsestään selvänä, että vierailun valmistelussa ja Suomen sanoman muotoilussa presidentin ja puolustusministerin olisi pitänyt löytää yhteiset askelmerkit.

– Kun puolustusministeri ja presidentti tapaavat säännöllisesti, niin luonnollisesti sillä tasolla heidän täytyy molempien valmistautua tällaiseen kokoukseen, tapaamiseen, huolella. On ollut jotenkin hämmentävää, että näin ikään kuin sekava kuva syntyi jälkikäteen.

Vanhanen sysää ainakin rivien välistä vastuuta myös presidentin suuntaan.

– Kyllä kummallakin puolella pitää olla sen verran aktiivisuutta, että selvitetään, että mitä kumpikin aikoo puhua ja että on yhteiset nuotit.

Ministeri kritiikistä: Siinä voi olla tottakin

Puolustusministeri Niinistö ei tiistaina kiistänyt, etteikö valiokunnista olisi tullut kehujen ohella myös kritiikkiä sotaharjoituksen askelmerkeistä.

– Tällaistakin kritiikkiä on varmasti esitetty – ja voi siinä olla tottakin – mutta mitä tuohon nyt sanoisi: näissä hommissa täytyy kritiikkiäkin kestää.

Ministeri kritisoi samalla median sanavalintoja sotaharjoitusuutisoinnissa. Niinistön mukaan suursotaharjoituksen sijaan pitäisi puhua pääsotaharjoituksesta sekä kutsujen lähettämisen sijaan ulkovaltojen informoinnista.

– Ei tässä ole tehty edes päätöstä mistään harjoituksesta eli tämä kohu johtuu pitkälti siitä, että tiedotusvälineet väittävät, että olen kutsunut eri maita sotaharjoitukseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut