Presidentti ja puolustusministeri keskustelevat tänään sotaharjoitusaikeesta

Presidentti Niinistö: Puhutaan nyt kaikessa rauhassa ensin selväksi tämä asia

Presidentti Niinistö sanoi puolustusvaliokunnan ja eduskunnan hyväksyneen selonteon, jossa todetaan, että Suomi tiivistää harjoittelutoimintaansa. Jussi Nukari

STT

Presidentti Sauli Niinistö keskustelee tänään puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) kanssa tämän esiintuomasta aikeesta järjestää Suomessa kansainvälinen sotaharjoitus.

Puolustusministeri Niinistö kertoi MTV:lle perjantaina, että Suomi valmistautuu järjestämään kansainvälisen suursotaharjoituksen. Niinistön mukaan valmistelutyöt on aloitettu ja harjoitus voidaan pitää aikaisintaan vuonna 2020.

Presidentti Niinistö kommentoi asiaa tänään toimittajille Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin tapaamisen yhteydessä.

– Meillähän on ollut joskus aina silloin tällöin tapana pitää niin sanottu pääsotaharjoitus, jolla on tarkoitettu lähinnä lähtevän vuosiluokan suuren puoleista harjoitusta, niitä ei nyt juuri ole ollut, presidentti Niinistö sanoi, kun asiasta kysyttiin. 

Hän ei kutsuisi ajatusta suursotaharjoitukseksi.

–  Jos tällaista pääsotaharjoitusta nimenomaan vapautuvalle asevelvollisjoukolle suunnitellaan, niin on niitä nyt ennenkin ollut, Niinistö sanoi.

"Lähtökohtaisesti olen myönteinen harjoitustoiminnan kehittämiseen"

Presidentti Niinistö sanoi puolustusvaliokunnan ja eduskunnan hyväksyneen selonteon, jossa todetaan, että Suomi tiivistää harjoittelutoimintaansa.

– Eräs elementti siinä on myöskin se, että harjoittelemme avun vastaanottamista. Sen avun vastaanottamista, josta lainsäädännöllä eduskunta on päättänyt, Niinistö sanoi.

Puolustusministeri Niinistö totesi MTV:lle, että näin suuren harjoituksen osalta puhutaan aika pitkästä aikajänteestä. Hänen mukaansa tällainen harjoitus on mahdollinen aikaisintaan vuonna 2020.

– Tämä on kuitenkin varmasti aihe, etenkin kun se kohdistuu tuonne tulevaisuuteen, seuraavan eduskunnan aikaankin, ainakin puolustusministerin aikataulun mukaan, niin kyllä siitä on hyvä avoimesti puhua sitten nykyisenkin eduskunnan kanssa, että löytyy tällainen legitiimipohja, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti korosti rauhallista etenemistä.

– Puhutaan nyt kaikessa rauhassa ensin selväksi tämä asia, myöskin eduskunnan valiokuntien kanssa, jolloin varmasti löydetään sellainen yhteinen ajattelu siitä, mitä kannattaa tehdä ja kyllä kannattaa tehdä. Lähtökohtaisesti olen myönteinen siihen, että me kehitämme harjoitustoimintaa, Niinistö sanoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut