Suomi sai kutsun vierailla Venäjän suuressa Zapad-sotaharjoituksessa

Nato on arvostellut Venäjää avoimuuden puutteesta.

STT

Suomi on saanut kutsun saapua seuraamaan ensi kuun suurta Zapad-sotaharjoitusta Venäjällä ja Valko-Venäjällä, kertoo neuvotteleva virkamies Janne Helin puolustusministeriöstä. Hänen mukaansa molemmat maat ovat kutsuneet Moskovaan ja Minskiin akkreditoituja puolustusasiamiehiä omille alueilleen.

– Myös Suomelle on tullut kutsu molempiin maihin, ja Suomi todennäköisesti osallistuu tarkkailuun, Helin kertoo.

Helinin mukaan kyse ei ole varsinaisesta tarkkailusta, sillä kutsu koskee vain lyhytaikaista järjestettyä vierailua harjoitusalueelle. Helin odottaa, että ulkomaisten vieraiden ohjelmassa on muun muassa asevoimien toimintanäytöksiä. Näin ollen mahdollisuutta pidempiaikaiseen tarkkailuun ei näytä olevan.

Zapad-harjoitus huipentuu 14.–20 syyskuuta.

Muun muassa Nato on arvostellut Venäjää avoimuuden puutteesta, koska se ei ole kutsunut kunnon tarkkailumissiota harjoitukseen.

Etyjin Wienin asiakirjan mukaan harjoitukseen on kutsuttava tarkkailijoita muista jäsenmaista, jos osallistuvien joukkojen määrä ylittää 13 000 sotilasta. Venäjä on ilmoittanut Zapadin koon jäävän 12 700:aan. Länsimaiden tulkinnan mukaan harjoituksen mittakaava on kuitenkin todellisuudessa moninkertainen, kun kaikki harjoituksen osat otetaan huomioon.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut