Myllykosken bioetanolihankkeella kiire löytää uusi kumppani

Suomen Bioetanolilla on alle kaksi viikkoa aikaa hakea jatkoa ministeriön energiatuelle

EU:ssa on meneillään neuvottelut uusiutuvan energian direktiivistä vuoden 2020 jälkeiselle ajalle. Vesa Moilanen

ST

Jos Suomen Bioetanoli päätyy hakemaan jatkoaikaa työ- ja elinkeinoministeriön 30 miljoonan euron energiatuelle, ministeriö joutuu miettimään tarkkaan myöntämistä. Näin sanoo ministeriön energiaosaston hallitusneuvos Päivi Janka.

Suomen Bioetanoli on jo vuosia suunnitellut bioetanolitehdasta Kouvolan Myllykoskelle. Yhtiö on saanut tuelle jo kaksi kertaa lisäaikaa. Alun perin tuki myönnettiin vuonna 2014.

– Jatkoajat ovat aina harkinnanvaraisia. Kantaa tai linjausta asiaan ei ole valmiiksi, vaan asia tarkastellaan mahdollisen hakemuksen saapuessa. Kyse on isosta rahasta ja isosta hankkeesta, joten varmasti haemme asialle linjauksia myös ministeriltä, Janka sanoo STT:lle.

Asia nousi esiin tällä viikolla, kun Kouvolan Sanomat kertoi, että kiinalainen rahastoyhtiö vetäytyi hankkeesta. Hankkeen kokonaiskustannus liikkuu reilussa sadassa miljoonassa eurossa. Tämän vuoden alussa uutisoitiin, että yhtiö oli investoimassa Myllykoskelle ja myös Savonlinnaan suunnitteilla olevaan biodieseltehtaaseen yhteensä reilut 200 miljoonaa euroa. Kyse on kahdesta erillisestä hankkeesta, joista vain Myllykoskea vetää Suomen Bioetanoli toimitusjohtajansa Aate Laukkasen johdolla.

Ilman tukea hanke vaakalaudalla

Laukkaselle kiinalaisyhtiön vetäytyminen projektista oli murheellinen uutinen. Tieto saapui heinäkuun alussa.

Hänen mukaansa on todennäköistä, että hakemus jatkoajasta lähetetään. Keskusteluja uuden rahoituskumppanin löytämiseksi käydään parhaillaan. Hakemus on lähetettävä heinäkuun loppuun mennessä.

– Toivoa ei saa menettää, mutta ei sitä saa turhaan nostaakaan, Laukkanen tyytyy sanomaan.

Laukkanen uskoo, että jos jatkoaikaa ei heru, projekti todennäköisesti kuopataan.

Vaatiiko ministeriö, että hakemusta jätettäessä uusi kumppani on selvillä?

– Meidän näkökulmastamme kyseessä on verrattain harvinaisenkin suuri yksittäinen tuki. Totta kai on tärkeää tietää, mikä on oikean toteutumisen mahdollisuus. Monta asiaa on oltava kunnossa ja rahoitus on varmasti yksi keskeisimpiä, Janka toteaa.

Jankan mukaan Savonlinnan hankkeelle ei kesäkuun loppuun mennessä ollut haettu tukea. Hankkeen rahoitusneuvotteluja vetää työministeri Jari Lindströmin (uv.) entinen erityisavustaja Leena Riekkola.

Itä-Savolle Riekkola kertoi tiistaina, että neuvottelut rahoittajien kanssa Savonlinnaan suunnitellulle sahainvestoinnille ja mahdolliselle biodieselinvestoinnille jatkuvat.

EU viivästyttää

EU:ssa on meneillään neuvottelut uusiutuvan energian direktiivistä vuoden 2020 jälkeiselle ajalle.

Direktiiviehdotus sisältää myös biopolttoaineita koskevia kestävyysvaatimuksia.

– Se ei tule olemaan helppo asia. Jäsenmaiden näkemykset ovat hajallaan ja Euroopan parlamentin kanta saadaan vasta vuoden lopulla. Rahoittajat seuraavat tätä tarkasti, Janka toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut