Hornetin seuraajasta lähetetään tarjouspyyntö kaikille viidelle valmistajalle

Hävittäjäkandidaattien testaus Suomessa on tarkoitus aloittaa vuoden 2019 aikana.

STT

Suomen nykyisten Hornetien seuraajahävittäjät aseineen on mahdollista hankkia suunnittelussa 7–10 miljardin euron kustannushaarukassa. Arvio perustuu valmistajilta Suomen tietopyyntöön saatuihin vastauksiin, jotka on alustavasti analysoitu talven aikana.

Vastauksien perusteella arvioidaan myös, että monitoimihävittäjien käyttö- ja ylläpitokustannukset voidaan kattaa nykyisen tasoisesta puolustusbudjetista. Tarkat vertailukelpoiset hinnat konetyypeille selviävät vasta tarjouspyyntövaiheessa.

Valmistajien vastaukset sisälsivät Ilmavoimien mukaan monipuolisia ratkaisuja Suomen esittämiin tarpeisiin. Hävittäjien lisäksi vastauksissa kuvataan myös yhteistoimintaa muiden miehitettyjen ja miehittämättömien ilma-alusten kanssa.

Suurin osa tuhansien sivujen laajuisista vastauksista on salassa pidettävää materiaalia.

Tarjouspyynnöt on määrä lähettää kaikille valmistajille keväällä 2018. Sitä ennen selvitystyötä jatketaan koelennoilla valmistajamaissa niin ilmassa kuin simulaattorissa.

Testaus Suomessa alkaa vuoden 2019 aikana. Valinta on määrä tehdä 2021.

 

Eri ikäisiä ehdokkaita

 

Ilmavoimien mukaan hävittäjätarjokkaat erottuvat toisistaan muun muassa häiveteknologian ja elektronisen sodankäynnin ratkaisuissa. Kaikki ovat kuitenkin sovitettavissa yhteen Ilmavoimien valvonta- ja johtamisjärjestelmään ilman suuria muutoksia.

Ehdolla nykyisten Hornetien seuraajaksi ovat Yhdysvalloista Lockheed Martinin F-35 sekä Boeingin F/A-18 Super Hornet. Lisäksi mukana on kolme eurooppalaista vaihtoehtoa: Saabin Jas Gripen E Ruotsista, ranskalaisen Dassault’n Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Koneiden historia on hyvin erilainen. Super Hornet, Rafale ja Typhoon ovat jo vuosia sitten vakiintuneet palveluskäyttöön. Viivästyksistä kärsineen F-35:n sarjavalmistus on vasta pääsemässä täyteen vauhtiin.

Saabin uusin Gripen malli esiteltiin jo lähes vuosi sitten, mutta koneen ensilentoa odotetaan yhä. E-mallin on lupailtu nousevan siivilleen vielä tämän vuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.