Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi sorvaa sopua irakilaisten palautuksista Saksan kanssa

Kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo ratkaisun syntyvän kesällä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg luottaa, että sopimus laittomasti maahan jäävien irakilaisten turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista syntyy, vaikka suomalaisten neuvottelut Irakin valtion kanssa ovat edenneet kangerrellen ja kestäneet jo kuukausia.

– Tavoite sopimuksen syntymiselle on ensi kesä. Seuraava tapaaminen on suunnitteilla huhtikuussa. Sitä ennen Irakin suurlähettiläämme jatkaa aktiivisesti epävirallisia keskusteluja Irakin viranomaisten kanssa, Nerg toteaa.

Neuvotteluissa on tähän asti ollut ongelmana Irakin vahva vastustus oman maan kansalaisten pakkopalautuksille. Nergin mukaan saksalaisviranomaisille irakilaisministerit ovat kuitenkin todenneet, että Irakin on otettava vastaan oman maansa kansalaiset, myös saattaen pakkopalautettavat.

– Suomi ja Saksa neuvottelevat yhtäaikaisesti omilla rintamillaan. Teemme kuitenkin hyvää yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi, aivan kuten Afganistanin sopimuksen kanssa, Nerg toteaa.

Neuvottelujen painopiste on vapaaehtoisen paluun aktivoimisessa. Myös pakkopalautukset poliisin saattamana pysyvät keinovalikoimassa. Pakkopalautukset koskevat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia, jotka eivät suostu poistumaan maasta vapaaehtoisesti ja jäävät tänne lopulta oleskelemaan laittomasti.

– Sopimus Irakin kanssa nopeuttaisi palautuksia, toisi palautettaville paremman palautusprosessin ja ehkä et­ujaki­n, Nerg sanoo.

Turvapaikanhakijan oleskelu Suomessa muuttuu laittomaksi, kun kielteinen turvapaikkapäätös on tullut lainvoimaiseksi tai on tehty täytäntöönpanokelpoinen päätös maasta poistamiseksi.