Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Wikileaks voi sekoittaa arkaluontoisilla tiedoilla Ranskan presidentinvaaleja

EU:ssa pelätään Venäjän yrityksiä vaikuttaa useisiin vaaleihin.

Wikileaks väittää omistavansa yli 1100 tiedostoa äärioikeistolaisesta Marine Le Penistä. Jeff Pachoud / AFP Photo / Lehtikuva

Kerttu Heikura, Niilo Simojoki / STT

Vuotosivusto Wikileaks on kääntänyt katseensa tuleviin Ranskan presidentinvaaleihin. Asiasta muun muassa kertovan Independentin mukaan Wikileaks on ilmoittanut, että sillä on arkistoissaan Ranskan presidenttiehdokkaisiin liittyviä dokumentteja, jotka voivat olla arkaluontoisia.

Wikileaksin mukaan sillä on hallussaan esimerkiksi yli 3 000 keskustaoikeiston Francois Filloniin liittyvää tiedostoa. Fillon on rypenyt vaimoonsa liittyvässä palkkioskandaalissa, mutta hän on kuitenkin kiistänyt tehneensä mitään väärin.

Äärioikeiston Marine Le Penistä Wikileaksilla on puolestaan kertomansa mukaan reilu 1 100 tiedostoa. Myös Le Pen painii muun muassa avustajapalkkoihin liittyvän sotkun kanssa ja on niin ikään kiistänyt tehneensä mitään väärin.

Lisäksi Wikileaks on kertonut, että sillä on tietoja riippumattomasta ehdokkaasta Emmanuel Macronista. Sivusto kertoo saaneensa tiedot samalla kun se sai käsiinsä Yhdysvaltain presidentinvaalit hävinneeseen Hillary Clintoniin liittyviä sähköposteja.

Saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan EU pelkää Venäjän yrittävän vaikuttaa Ranskan, Hollannin ja Saksan vaaleihin samaan tapaan kuin se amerikkalaisten tiedustelupalveluiden mukaan teki Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Venäjän arvellaan pyrkivän edistämään äärioikeistolaisten ja EU-vastaisten ehdokkaiden menestystä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut