Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Newyorkilaiset valmistautuvat vaali-iltaan: "Tästä tulee pitkä päivä"

Moni aikoi jännittää vaalitulosta yhdessä läheistensä kanssa, mutta myös silminnähden stressaantunut jonotusajasta uurnalle.

Äänestyspaikan loputtomilta tuntuvat jonot eivät lannistaneet newyorkilaisia, jotka olivat heränneet vaalipäivänä kukonlaulun aikaan ehtiäkseen äänestämään heti aamusta. Moni oli silminnähden stressaantunut jonotusajasta, mutta vaaliuurnille oli päästävä silläkin uhalla, että myöhästyisi töistä.

Demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia kannattava 25-vuotias Katie Schikowski kertoi jännittävänsä tiukan kisan tulosta. Hän oli aikeissa viettää vaali-iltaa ystäviensä kanssa.

– Ahtaudumme jonkun meistä pieneen asuntoon television ääreen. Tästä tulee pitkä päivä, mutta aikaisin herääminen on vaivan arvoista, jos voin omalta osaltani vaikuttaa siihen, ettei Donald Trumpista tule presidenttiä.

48-vuotiasta Brent Taravellaa vaali-ilta ahdisti. Hänkin kannattaa Clintonia ja on kauhuissaan siitä, miten tiukaksi vaalitaisto viime metreillä meni.

Ahdistuksestaan huolimatta Taravella oli menossa vaali-illaksi isoihin juhliin. Hänen Brooklynissä asuvat ystävänsä olivat kutsuneet luokseen kymmeniä vieraita ja ripustaneet kolmikerroksisen kerrostalon ulkoseinälle koko talon korkuisen Yhdysvaltojen lipun.

Ovelle he olivat hankkineet ison pahvikuvan Clintonista ja hänen varapresidenttiehdokkaastaan Tim Kainesta.

– Minulla on kaksi tytärtä, ja mielestäni on heidän kannaltaan hyvin tärkeää, että Clinton voittaa. Haluan heidän kasvavan maassa, jossa nainen voi olla presidentti, Taravella sanoi.

"Sukupuoli ei vaikuta valintaani"

Sekä Clinton että republikaanien Trump ovat historiallisen epäsuosittuja ehdokkaita, ja moni amerikkalainen koki valitsevansa tiistaina kahdesta huonosta vaihtoehdosta pienemmän pahan.

27-vuotias Kate Samuels oli päättänyt äänestää tyhjää.

– Kumpikin ehdokas on painajaismainen. Clinton suhtautuu totuuteen huolettomasti, ja Trump on sekopää.

Samuelsin kanssa samaa mieltä on todella moni eri puolilla maata. New Yorkin Manhattanilta oli kuitenkin helppo löytää äänestäjiä, jotka olivat Clintonista aidosti innoissaan.

59-vuotias Carmen Epstein piti Clintonia erittäin pätevänä virkaan.

– Hän on fiksu ja ymmärtää poliittista järjestelmäämme. Hän pystyy työskentelemäään kummankin puolueen edustajien kanssa.

Myös 23-vuotias Fernando Snellings oli vakuuttunut Clintonin kyvyistä, vaikka hän olikin kannattanut esivaaleissa Clintonin vastaehdokasta Bernie Sandersia.

– Clinton on kokenut poliitikko ja uskon, että hän pystyy toteuttamaan suunnitelmansa.

Viisikymppinen Susan Bernard korosti kannattavansa Clintonia tämän poliittisen kokemuksen ja tähänastisten ansioiden, ei sukupuolen vuoksi.

– On innostavaa ja inspiroivaa, että hän on nainen, mutta se ei vaikuttanut valintaani.

Trumpin kannattajat ovat New Yorkissa harvassa, eikä STT:n haastateltavista yksikään toivonut kiinteistömogulin voittoa.

– Trump ei ole johtaja. Hän ei ole älykäs. Hän on itsekäs oman edun tavoittelija, Bernard latasi.

Snellingsin mielestä Trump on johtanut kannattajiaan harhaan.

– On surullista, etteivät he tajua, ettei Trump oikeasti ole heidän puolellaan. Hän on liikemies, joka sanoo mitä vain saadakseen kaupat tehtyä, hän sanoi.

– Ei Trump halua olla presidentti, hän vain haluaa presidentin tittelin.