Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kommentti: Vain mummo räjähti Huhtasuolla

Hätäkeskus sai keskiviikkona 27.1. kello 2.30 soiton mieheltä, joka uhkaavaan sävyyn kertoi aikeistaan käyttää räjähteitä kerrostaloasunnossaan Muurainkuja 4:ssä. Poliisi evakuoi talon asukkaita ja piiritti asuntoa noin kahdeksan tuntia, minkä jälkeen 46-vuotias mies otettiin kiinni ilman vastarintaa. Marko Kauko

Satu Kakkori

Viikko sitten kes­ki­viik­ko­aamu alkoi Huhtasuon Kangaslammella dramaattisesti räjähdysuhan ja pitkällisen poliisipiirityksen merkeissä.

Yhden kerrostalon asukas oli humalapäissään ja varmasti muutenkin syystä ja toisesta ahdistuneena päättänyt saada huomiota osakseen. Soitto hätäkeskukseen, uhkaava puhe räjähteistä ja aseista sekä aiempi asiakassuhde poliisin kanssa – siinä riittävä peruste isolle poliisioperaatiolle, joka sai mediahuomion koko valtakunnassa.

Satuin olemaan aamuvuoron toimittajista se, joka pääsi nopeimmin paikan päälle aamukahdeksalta. Sama äkkilähtö osui valokuvaaja Marko Kaukolle, jonka kanssa asetuimme piiritysalueen laidalle seuraamaan tilannetta.

Vietimme Kangaslammella piirityksen viimeiset kolme tuntia paikalle kertyneiden alueen asukkaiden ja muiden toimittajien ja kuvaajien seurassa. Sinä aikana ehdimme jutella monen ihmisen kanssa. Kävin muutamassa kodissa sisälläkin, koska tuntien aikana ehti tulla myös vilu, nälkä ja pissihätä. Mutta eipä hätää, sillä huhtasuolaiset olivat ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä, vaikka mediahuomio tälläkin kertaa lupasi vain lisää ikävää mainetta alueelle. Kahvia keitettiin, kiikaria lainattiin, ja reittejä etsittiin pihojen poikki.

Moni kertoi, miten oma elämä Kangaslammella on aina ollut rauhallista, ympäristö mukavaa ja ihmiset tuttuja toisilleen. Häiriöt ja poliisikäynnit rajoittuvat vain tiettyihin taloihin.

Huhtasuo on yksi Jyväskylän suuralueista, johon luetaan Kangaslampi, Sulku, Varikko, Kaakkolampi ja Pupuhuhta. Samaan alueeseen kytkeytyy myös Kangasvuori, jonka eteläreunalla Halmekadulla tapahtui 2003 se, mitä viikko sitten pelättiin Kangaslammella: mies räjäytti kerrostaloasunnossa pommin pitkän piirityksen lopuksi.

Kangaslammella kävi onneksi toisin. Mutta kun tieto piirityksen väkivallattomasta päätöksestä alkoi levitä kadulla, purkautuivat monet tunteet helpotuksesta raivostukseen. Säväyttävin kohtaaminen oli Marjapolulla, kun hento vanha rouva alkoi kertoa pitkästä asumisestaan alueella ja siitä, miten huonoon suuntaan kaikki on hänen aikanaan mennyt: levottomaksi, kurittomaksi ja turvattomaksi. Muutamassa minuutissa rouva kiihtyi puheessaan painokelvottomalle asteelle, jossa myös kaikki etniset vähemmistöryhmät saivat kuulla kunniansa.

Tämä ”räjähdys” oli hämmentävä vaikkei täysin yllättävä. Tilastojen valossa 9 000 asukkaan Huhtasuolla on Jyväskylän korkein työttömyysaste, matalimmat keskitulot ja matalin koulutusaste. Huhtasuolle muutetaan usein vuokra-asuntoon, kun perhe hajoaa. Joka kolmannessa lapsiperheessä asuu vain yksi aikuinen. On ihmisiä, joissa nämä kaikki asiat osuvat omalle kohdalle, ja niitä, joille ei mikään. Aluetta leimaavat 1970-luvulla rakennetut vuokrakerrostalot, vaikka seuraavassa korttelissa saattaa olla viihtyisiä rivitaloja ja omakotitalojen reunustamia katuja.

Jos Huhtasuo perustettaisiin nyt, siitä rakennettaisiin varmasti sijaintinsa ja ympäristönsä takia korkeatasoinen kovanrahan alue. Mutta 1960-luvulla se oli vielä teollisuusalueen takamaa, joka otettiin laajan asuntotuotannon käyttöön varsin vauhdikkaasti. Lähiöiden ongelmat hoksattiin koko Suomessa pian niiden synnyttämisen jälkeen, ja myös Jyväskylän kaupunki on vuosikymmenten aikana kohdistanut useita hankkeita Huhtasuolle. Viimeisin Hyvinvointia Huhtasuolle -hanke päättyi juuri vuodenvaihteessa.

Kaupungin panostus näkyy ympäristössä, palveluissa ja asukastoiminnassa. Kangaslammen toimintapuistoa kiitellään kaupungin parhaana, kirjasto ja nuorisotila ovat juuri remontoidut, kylätoimistokin on hengissä toistaiseksi, tuhannelle lapselle on valmistunut uusi päiväkoti-koulukeskus ja seuraavaa rakennetaan Pupuhuhtaan.

Viime syksynä haastattelin Huhtasuon uuden hulppean yhtenäiskoulun lapsia ja vanhempia. Monelle perheelle syy muuttaa alueelle tai pysyä siellä olivat hyvät kunnalliset palvelut, ympärillä avautuva metsäluonto ja Seppälän kauppa-alue.

Kannattaa tutustua ennen kuin tuomitsee. Ennen pidin Vaajakoskea junttilana, mutta nyt siellä asuvana ylistän sitä kaikille. Huhtasuolla käydessäni olen joka kerta vähän yllättynyt, positiivisesti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut