Syyttäjä: United Brotherhoodin johtaja määräsi kymmenien kilojen amfetamiinikaupasta – paluumatkalla Jyväskylästä autosta löytyi 12 000 euroa ja jakelulista

Miehen syytetään myös jemmailleen ekstaasikätköjä kerhotilan pihalle ja säilyttäneen konepistooleja mökillään.

Oikeudenkäynti istutaan Vantaan vankilassa. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Jecaterina Mantsinen / STT

Huumeita, aseita, rahaa, väkivaltaa ja talonrakennusprojekti. Näitä on syytteiden mukaan kuulunut rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) johtajan elämään viime vuosien aikana. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa maanantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä päästiin UB:n johtajan talousrikossyytteiden käsittelyyn.

Syyttäjän mukaan Tero Holopainen hankki itselleen bulvaanijärjestelyn avulla kiinteistön Porvoosta ja antoi sille nimeksi "Kukkiksenmäki" oman lempinimensä mukaan. Erilaisin järjestelyin kiinteistölle perustettiin syyttäjän mukaan asunto-osakeyhtiö ja rakennutettiin kaksi omakotitaloa ja autotalli.

Rakennusprojektilla pyrittiin syyttäjän mukaan pesemään rikollista rahaa. Toiminta oli järjestetty välikäsien kautta Holopaisen omistusoikeuden piilottamiseksi, syyttäjä katsoo.

Myös rakennustöissä epäillään rikoksia. Syyttäjän mukaan Holopainen tilasi rakennustavaraa, pihamursketta ja tuhansien neliöiden asfaltointityön ja jätti niistä muodostuneet liki 80 000 euron laskut maksamatta.

Syyttäjän mukaan kiinteistölle teetettiin lisäksi lvi-töitä 16 000 euron edestä ja Holopainen ryhtyi väkivalloin vaatimaan summaan alennusta. Laskun saavuttua Holopainen oli syyttäjän mukaan tarttunut urakoitsijaa rinnuksista ja kuristanut tätä ja vaatinut laskun puolitusta. Hintaa oli lopulta alennettu perusteettomasti, mutta sekin oli jätetty pääosin maksamatta, syyttäjä sanoo.

Syyttäjä vaatii Holopaiselle 13 vuoden vankeusrangaistusta. Holopaisen puolustus ei maanantaina vielä päässyt ääneen, vaan hänen kantansa syytteisiin on määrä kuulla tiistaina. Miehen oikeusavustaja sanoi viime viikolla, että kaikki syytteet tullaan kiistämään.

Talonrakennusprojektiin liittyvän epäillyn törkeän rahanpesun, törkeän petoksen ja muiden rikosten lisäksi Holopaiselle vaaditaan rangaistusta myös muun muassa törkeistä huumausaine- ja ampuma-aserikoksista. Syyttäjän mukaan hän on määrännyt kymmenien kilojen amfetamiinikaupasta. Yksi yksittäinen huume-erä oli syyttäjän mukaan 27 kilon kokoinen.

Yksi syytekohdista koskee huumeiden viemistä pääkaupunkiseudulta Jyväskylään. Syyttäjän mukaan Jyväskylässä levitettiin amfetamiinia ainakin kilon verran. Paluumatkalla miehen auto pysäytettiin epäillyn liikennerikoksen takia, ja autosta löytyi 12 000 euroa käteistä ja jakelulista, syytteessä sanotaan.

Amfetamiinin lisäksi Holopaisen syytetään pitäneen hallussaan toisen jäsenen kanssa 1 700:aa ekstaasitablettia. Huumeita on syyttäjän mukaan pakattu pusseihin, joita miehet jemmasivat eri puolille jengin kerhotilan pihaa Tuusulassa.

Epäillyt ampuma-aserikokset koskevat muun muassa konepistoolien, kiväärien ja haulikkojen hallussapitoa. Aseita on syyttäjän mukaan löytynyt muun muassa Holopaisen vapaa-ajan asunnolta Lohjalta.

Maanantaina alkanut oikeudenkäynti jatkuu lokakuuhun asti. Holopaisen ohella syytteessä on liki 40 ihmistä ja syytekohtia on lukuisia. Esitutkinnan aikana KRP kertoi, että rikoksesta epäiltyjä oli yli 50, joista United Brotherhoodin tai sen alajärjestö Bad Unionin (BU) jäseniksi epäiltyjä oli alle puolet.

Holopainen on viranomaisten mukaan yksi vuonna 2010 perustetun United Brotherhoodin perustajista ja johtanut rikollisryhmää vuodesta 2016.

Käräjäoikeudessa on parhaillaan vireillä Poliisihallituksen ja erikoissyyttäjän kanne UB:n lakkauttamiseksi. UB ja BU on tällä hetkellä määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon.

United Brotherhood

KRP tarkkaili kerhotilaa Tuusulassa, paljastui syötyjä paperilappuja ja virtsatestejä

Liivijengi United Brotherhoodin (UB) jäsenet keskustelivat kerhotilassaan paperilapuilla, jotka lopulta poltettiin tai jopa syötiin, selviää keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintamateriaalista. Tarkoituksena oli hämätä poliisia, joka kuunteli ja kuvasi Tuusulassa Uudellamaalla sijainnutta kerhotilaa.

Tutkinta liittyy isoon UB:ta koskevaan oikeusjuttuun, jota ryhdyttiin käsittelemään maanantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Esitutkintamateriaalista selviää, että aivan nappiin kerhotilan seuranta ei mennyt, koska jengiläiset löysivät poliisin kamerat kaksi kertaa.

– Mä tiedän että mun autoa kuunnellaan ja että tätä tilaa kuunnellaan...lähtee siitä...teollisuushalli...vaik tekis rautahäkin ni kyl ne poraa, UB:n johtaja Tero Holopainen sanoo eräällä poliisin tallenteista.

Jengi oli remontoinut teollisuushalliin muun muassa baaritiskin, oleskelutilaa sekä saunan. Esitutkintamateriaalin kuvissa näkyy iso taulu, jossa Holopaisen kasvot ovat ylimpänä ja suurimpana. Hänen alapuolelleen on maalattu todellisten ja fiktiivisten mafiosojen kuvia.

Esitutkintamateriaalin mukaan UB:ssa olikin vallinnut tarkka hierarkia ja säännöt, joiden rikkojia uhkaa väkivalta. Holopainen oli muun muassa kieltänyt jäseniltä huumeidenkäytön, mitä valvottiin poliisin mukaan virtsatesteillä.

Vuonna 2018 Holopainen syyttäjän mukaan pahoinpiteli kerhotilassa jengin jäsenen rangaistuksena asemansa kyseenalaistamisesta. Holopainen viilsi miestä miekalla tai muulla teräaseella käteen ja päähän, mistä uhrille aiheutui muun muassa useita senttejä pitkä, luuhun ulottuva haava.

Kiinnijäämisen varalta Holopainen käski jäseniä laatimaan listan asianajajiensa yhteystiedoista sekä tekemään niin kutsutun lusimiskassin. Sen piti sisältää tarvikkeet, joilla jäsen selviäisi kolme kuukautta tutkintavankina ilman yhteydenpitoa muihin kuin asianajajaansa.

– Kolmen kuukauden tarpeet ja muut vastaavat ni tartte ruikuttaa jotain vitun sandaaleja ja muita vastaavaa, Holopainen sanoo poliisin tallenteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut