Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Keski-Suomen syyslomaviikolla sää kylmenee: "Loppuviikosta voi sataa muutakin kuin vettä" – uusi tieliikennelaki vaatii autoilijoita olemaan hereillä renkaanvaihdon suhteen

Ensilumi on viime vuosina satanut Keski-Suomeen lokakuun lopussa. Kuva on vuodelta 2014, jolloin lumi yllätti autoilijat jo syyskuussa. Risto Aalto
Emmi Julkunen

Emmi Julkunen

Syyslomaviikon sää on Keski-Suomessa alkuviikosta edellistä vuotta lämpimämpi, mutta viikkoon saattavat mahtua myös syksyn ensimmäiset lumisateet. Maanantaina ja tiistaina on luvassa pieniä sadekuuroja ja lämpötilat pysyvät alkuviikosta 8-10 asteen välillä.

Keskiviikosta alkaen päivälämpötilat laskevat 5-6 asteeseen ja yöllä voi olla pari astetta pakkasta. Loppuviikosta torstaina ja lauantaina voi sataa pieniä määriä lunta pakkasöiden myötä.

– Lauantaina vähäiset lumisateet voivat yltää Keski-Suomen pohjoisosiin. Ensilumi kuitenkin jää tällä viikolla maan pohjoisosiin, kertoo ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

– Tämä menee kuitenkin aikailailla arvaamiseksi. Tähän aikaan vuodesta on kuitenkin hyvä varautua siihen, että taivaalta voi loppuviikosta sataa muutakin kuin vettä. Lisäksi jos päivällä sataa ja yöllä on pakkasta, niin teille voi tulla paikallisia kertymiä jäätä, Tuomala varoittaa.

Yöpakkaset ja sade voivat yhteistuumin jättää paikallisia jääkertymiä tiehen. Kuvituskuva. Sirpa Ylönen

Pakkasen vuoksi autoilijoiden on hyvä miettiä ajopelinsä renkaiden pitoa lähiviikkoina. Uuden kesäkuussa voimaan tulleen tieliikennelain takia renkaiden vaihto ei ole enää sidottu vain kalenteriin, vaan se tulee tehdä kelin mukaan.

Lain mukaan talvirenkaita pitää tästä syksystä alkaen käyttää marras-maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää. Aiemmin talvirengaspakko oli voimassa joulukuusta helmikuuhun. Laki luottaa täten enemmän ihmisen omaan harkintaan.

– Periaatteessa esimerkiksi Etelä-Suomessa voi ajaa kesärenkailla läpi talven, jos tiet ovat sulat eikä lämpömittari painu pakkaselle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sää voi muuttua yllättäen ja jäätä on varmasti jossakin silloin, kun lämpötila laskee nollaan. Uusi laki korostaa kuljettajan harkintaa, joten viimeistään lokakuun lopulla Etelä-Suomessakin kannattaa alkaa katsoa säätiedotuksia tarkkaan, sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen Lähitapiolasta.

Lähitapiolan syksyllä teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan vajaa kolmannes autoilijoista ei vielä ole tietoinen uudistuneista rengassäännöistä. Kyselyyn vastanneista autoilijoista 28 prosenttia kertoo, etteivät he tienneet, että talvirenkaiden pitää olla tänä syksynä vaihdettuna jo marraskuun alussa, jos sää tai keli sitä edellyttää

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut