Uudistunut tieliikennelaki luottaa autoilijan harkintaan renkaanvaihdossa: Milloin renkaat tulisi vaihtaa? – näin vastaavat alan ammattilaiset

Juho Pirttinen vie Teslan kesärenkaan pesukoneeseen. Timo Mustalampi

Emmi Julkunen

Kesäkuussa uudistunut tieliikennelaki velvoittaa autoilijoita vaihtamaan talvirenkaat kulkupelinsä alle säävarauksella liukkaiden kelien koittaessa. Tänä vuonna talvirenkaiden pitää olla vaihdettuna jo marraskuun alussa, jos sää tai keli sitä edellyttää. Aiemmin talvirengaspakko oli voimassa joulukuusta helmikuuhun.

Laki luottaa täten enemmän ihmisen omaan harkintaan. Syksyn yöpakkasten myötä myös Keski-Suomen alueella kuuluu valmistautua lähiaikoina renkaiden vaihtoon.

– Kun lämpötila laskee viiden asteen alapuolelle, on hyvä aika vaihtaa renkaat. Parin viikon ennakointikaan ei ole pahasta. Moni on syksyyn mennessä ajanut kesärenkaansa loppuun, mikä on talvikelien iskiessä vaarallista, kertoo äänekoskelaisen Rengasmyynti Tuomisen yrittäjä Ari Tuominen.

Milloin asiantuntijat suosittelevat renkaiden vaihtoa? Tarkkaa ajankohtaa on vaikea määrittää.

Tuomisella ja palokkalaisen rengasliike Kumisedän toimitusjohtajalla Okko Lajusella on kuitenkin yhteinen näkemys siitä, että ennakointi on hyvä asia niin rengasliikkeen kuin autoilijan näkökulmasta.

– Renkaiden vaihto sijoittuu usein pieneen aikaväliin. Ennakointi poistaa paineita vaihtajilta, kun jonot eivät kasaannu, Tuominen kertoo.

Nastarenkailla on jopa suositeltavaa ajaa jonkin aikaa ennen liukkaita kelejä.

– Uusiin nastarenkaisiin on hyvä tehdä sisäänajo, jotta nasta asettuu renkaaseen kiinni, Lajunen neuvoo.

Juho Tikanoja vaihtoi Teslaan talvirenkaat. Timo Mustalampi

Valtaosa Tuomisen ja Lajusen asiakkaista on vaihdattanut autoihinsa nastarenkaat. Kitkarenkaat ovat Tuomisen mielestä mainettaan parempia, vaikka hyvin liukkailla keleillä nasta pitääkin tiellä paremmin.

– Kitkarenkaat ovat kehittyneet viime vuosina paljon. Ajan sellaisilla itsekin, hän kertoo.

Autoilijat voivat syksyllä ja keväällä suosia myös välikelien renkaita, jotka toimivat vaihtelevissa lämpötiloissa. Rengasliike Kumisedässä tai Rengasmyynti Tuomiset -liikkeessä niille ei ole paljoa kysyntää.

– Henkilökohtaisesti pidän kahta rengastyyppiä riittävänä. Kolmas vaihto vuodessa voi olla monille myös kustannuskysymys, Tuominen tuumaa.

Renkaiden vaihdon sesonki on lähtenyt liikkeissä käyntiin viime viikon lopulla ja alkuviikosta. Ruuhkat voivat iskeä hyvinkin pian säiden huonotessa, mutta niiden takia ei kannata vältellä rengasliikkeitä.

– Asiaa kannattaa miettiä turvallisuuden kannalta. Jokainen säästää väärässä paikkaa, jos haluaa pitkittää vaihtoa, Lajunen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.