Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylän maskisuositus jatkuu tammikuun puoliväliin – kaupungilta myös vahva suositus, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui tänään. Timo Mustalampi
Riikka Minkkinen

Riikka Minkkinen

Tartuntamäärien ollessa kasvussa ja ihmisten liikkuvuuden lisääntyessä jälleen joululomien aikaan, Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä päätti pitää voimassa yli 15-vuotiaiden laajan maskisuosituksen aina tammikuun 15. päivään asti.

Kaupunki suosittelee myös vahvasti, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä tammikuun puoleen väliin mennessä Jyväskylässä.

Yksityistilaisuuksia ovat kaikki yksityisluonteiset tapahtumat, jotka eivät ole yleisölle avoimia. Esimerkkejä yksityisistä tilaisuuksista ovat syntymäpäiväjuhlat ja yksityiset illanvietot.

Kaikenikäisten ryhmäharrastustoiminta suositellaan jatkossakin järjestettäväksi siten, että osallistujien ja seurueiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Kaupunki suosittelee, että harrastuksiin tullessa muistetaan turvavälit, pidetään välimatkoja toisiinsa, harrastusten jälkeen siirrytään omaan kotiin suihkuun ja vältetään turhaa oleilua harrastustiloissa.

Julkisten tilojen käytössä tulee huolehtia siitä, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Lisäksi asiakasmäärä sisätiloissa rajataan puoleen normaalista asiakasmäärästä. Nämä tilat tarkoittavat esimerkiksi kaupungin omia tiloja tai valtion omistuksessa olevia tiloja.

Uusien harjoittelujen aloittaminen perusopetuksen luokkaryhmissä on kielletty ainakin tammikuun puoleen väliin asti. Kaupunki jatkaa lisäksi omien työntekijöidensä etätyösuositusta ainakin tammikuun 15. päivään asti kaikissa niissä työtehtävissä, joissa etätöiden tekeminen on mahdollista.

Tartuntoja eniten nuorten keskuudessa, myös matkat taustalla

Tartuntamäärät ovat lähteneet jälleen kasvamaan Jyväskylässä. Viime viikolla tartuntoja todettiin 48 kappaletta ja kaksi viikkoa sitten yhteensä 22. Tätä edeltävällä viikolla 45 tartuntoja ilmeni ainoastaan 13.

Tartuntamäärien kasvaessa myös ilmaantuvuusluku on kääntynyt Jyväskylässä selkeään nousuun ollen edellisen kahden viikon osalta 45,5/100 000 asukasta. 

Tilastojen nousun taustalla on kaksi laajempaa vapaa-ajan vietossa aiheutunutta tartuntaryvästymää. Tartuntoja on ilmennyt eniten 16–25-vuotiaiden nuorten keskuudessa. Lisäksi tartuntoja on saatu muualle Suomeen tai ulkomaille tehdyillä matkoilla.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo kaupungin tiedotteessa, että tartuntojen alkuperä voidaan vielä selvittää jäljityksessä kohtuullisen hyvin, mutta huolestuttaviakin piirteitä on.

–Tartunnat ovat yli tuplaantuneet viikossa ja jos sama tahti jatkuu, tartuntojen alkuperä on vaarassa kadota. Tämän jälkeen emme pysty enää asettamaan oikeita ihmisiä karanteeniin ja riski tartuntojen hallitsemattomasta leviämisestä kasvaa, Käsmä kertoo.

Poikkeusolojen johtoryhmässä nostettiin esille myös väestön käytöksessä tapahtunut hienoinen muutos parin rauhallisemman viikon aikana.

– Maskien määrä näyttää valitettavasti kaupoissa hieman vähentyneen ja laajojakin yksityisiä tilaisuuksia on järjestetty turvallisuusohjeista välittämättä, kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo.

– Fakta on kuitenkin edelleen, että tartunnat leviävät herkästi ja kuten tilastoista näkee, muutokset voivat olla nopeita. Siksi vetoan jyväskyläläisiin, että jaksetaan noudattaa ohjeita vielä muutamia kuukausia ennen rokotteiden tuloa. Pidetään turvavälejä, muistetaan hyvä käsihygienia ja pysytään sairaana kotona sekä hakeudutaan matalalla kynnyksellä koronatesteihin, Koivisto jatkaa.

Laaja maskisuositus 

Maskeja tulee käyttää:

Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia turnauksia ja tapahtumia, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää.

Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa. Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.

Matkalla näytteenottoon koronavirustestiin sekä ennen testituloksen valmistumista aina, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kun saavutaan riskialueelta Suomeen ja matkustajat siirtyvät maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Julkisilla tiloilla tarkoitetaan laajasti muun muassa kauppoja ja ostoskeskuksia, posteja, pankkeja, kirjastoja ja muita vastaavia sisätiloja. Liikuntaa ja urheilua seuratessa katsomoissa on suositeltava käyttää maskeja. Muita julkisiksi tiloiksi luettavia ovat muun muassa uimahallien yleiset tilat ja pukeutumistilat, kansalaisopiston kurssit (ei liikunnan kurssit), kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat, konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat sekä teatterit, elokuvateatterit ja muut esittävien taiteiden esittämiseen käytettävät tilat sekä museot ja galleriat ja niin edelleen.

THL:n ohjeen mukaisesti maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai on muita terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön.

Kaupungin omissa työyksiköissä maskien käyttöä tulee jatkaa:

Terveyspalveluissa ja kaupunginsairaalassa ainakin 15.1.2021 asti.

Ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien kotiin annettavissa palveluissa sekä riskiryhmien asumispalveluissa toistaiseksi.

Perusopetuksen henkilökunnan tulee käyttää maskia tai visiiriä ainakin 15.1.2021 asti.

Varhaiskasvatuksessa maskia tai visiiriä tulee käyttää tammikuun puoleen väliin asti kaikissa niissä työtehtävissä, joissa liikutaan eri ryhmien välillä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut