Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: | HS: Helsinkiläiset haluavat Stubbin lähtevän kokoomuksen pormestariehdokkaaksi, Trumpin pyrkimykset kääntää Pennsylvanian vaalitulos torpattiin jälleen

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt haudataan tänään Lappeenrannassa

Viimeinen elossa ollut Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt saatetaan tänään haudan lepoon sotilaallisin kunnianosoituksin. Gerdt haudataan Lepolan hautausmaalle Lappeenrannassa.

Hautajaisiin osallistuvat presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Niinistö pitää puheen haudalla.

Sisäministeriö suosittelee suruliputusta Gerdtin ja muiden Mannerheim-ristin ritareiden muistoksi. Lippuja pidetään puolisalossa aamukahdeksasta iltapäiväneljään.

HS-gallup: Helsinkiläiset haluavat Stubbin lähtevän kokoomuksen pormestariehdokkaaksi, vihreiden riveistä mieluisin ehdokas olisi Sinnemäki

Helsinkiläisten mielestä mieluisimmat vaihtoehdot kokoomuksen ja vihreiden pormestariehdokkaiksi olisivat Alexander Stubb (kok.) ja Anni Sinnemäki (vihr.), kertoo Helsingin Sanomat tuoreen kyselytutkimuksen tuloksiin viitaten.

Vastaajista lähes kolmasosa toivoo Stubbin olevan kokoomuksen ehdokas.

27 prosenttia vastaajista kannattaa Sinnemäkeä vihreiden ehdokkaaksi.

Tutkimuksen teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS. Lehden mukaan tutkimuksessa selvitettiin Helsingin kahden suurimman valtuustoryhmän mahdollisten ehdokkaiden suosiota. Tutkimukseen vastasi yli tuhat ihmistä.

Suomessa gallupit onnistuvat Yhdysvaltoja paremmin muun muassa väestörekisterien ansiosta

Suomessa poliittisia kannatusmittauksia tekevillä yhtiöillä on paremmat mahdollisuudet saada gallupeihin edustavat otokset kuin Yhdysvalloissa, arvioivat Taloustutkimuksen ja Kantar TNS:n tutkimusjohtajat STT:lle.

Gallupien onnistuminen on puhuttanut paljon Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkimainingeissa, sillä gallupit aliarvioivat presidentti Donald Trumpin kannatuksen. Vaikka gallupjohtaja Joe Biden voitti vaalit, oli hänen voittomarginaalinsa pienempi kuin kyselyjen perusteella odotettiin.

Tutkimusjohtajien mukaan Suomessa on esimerkiksi Yhdysvaltoja paremmat väestörekisterit, mikä auttaa tekemään otoksista edustavat. Tutkimusten tekijöitä auttaa myös se, että Suomessa lähes koko aikuisväestöllä on matkapuhelinnumero.

Trumpin pyrkimykset kääntää Pennsylvanian vaalitulos mieleisekseen torpattiin jälleen

Yhdysvalloissa liittovaltion vetoomustuomioistuin hylkäsi perjantaina väistyvän presidentin Donald Trumpin oikeushaasteen, jolla tämän kampanja yritti kääntää presidentinvaalituloksen mieleisekseen Pennsylvanian osavaltiossa.

Demokraattien Joe Biden vei voiton Pennsylvaniassa, joka on tärkeä vaa'ankieliosavaltio.

Perjantaisessa päätöksessään tuomioistuin arvioi, ettei väitteille vaalien epäoikeudenmukaisuudesta ole todisteita, eikä vaalien kutsuminen epäoikeudenmukaisiksi tee asiaa todeksi.

Trump on toistuvasti kyseenalaistanut tuloksen sekä äänestys- ja ääntenlaskentaprosesseja. Lisäksi hän on lähipiireineen esittänyt perättömiä väitteitä vaalivilpistä. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa ylitettiin 13 miljoonan tartunnan rajapyykki - edellinen miljoonaraja rikki alle viikko sitten

Yhdysvalloissa on varmistettu tähän mennessä jo yli 13 miljoonaa koronavirustartuntaa. Tapausmäärät on tarkistettu baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta Suomen aikaa lauantaina aamuyöllä.

Maa oli ehtinyt ylittää 12 miljoonan rajapyykin vasta kuusi päivää aiemmin, kertoo yhdysvaltalaislehti Hill.

Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten koronatartuntoja ja koronavirukseen liittyviä kuolemia koko maailmassa. Johns Hopkinsin mukaan koronakuolemia on kirjattu maassa yli 264 000.

WSJ: United Airlines aloitti tilauslennot Pfizerin koronarokotteen toimittamiseksi

Yhdysvaltalaislentoyhtiö United Airlines on alkanut perjantaina lentää tilauslentoja jakaaksensa ennakkoon Pfizerin ja Biontechin kehittelemää koronarokotetta ympäri maailmaa, kertoo Wall Street Journal -lehti.

Lennot ovat osa globaalia jakeluketjua, jolla pyritään helpottamaan rokotteiden toimittamista. Lehden mukaan lennoista kertoivat asiaa tuntevat lähteet.

Wall Street Journalin mukaan Unitedin on määrä lentää tilauslentoja ainakin Brysselin kansainvälisen lentokentän ja Chicagon O'Haren välillä.

Ennakoivalla sijoittelulla on määrä taata rokotusten nopea aloittaminen sen jälkeen, kun rokotetarjokkaalle on saatu myyntiluvat ympäri maailmaa.

BBC: Etiopialaissotilaiden syytetään estävän pakolaisten pääsyn Tigraysta rajan yli Sudaniin

Etiopian pohjoisosassa sijaitsevasta Tigrayn osavaltiosta naapurimaa Sudaniin rajan yli liikkuvien pakolaisten määrä on vähentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun sotilaat ovat alkaneet valvoa rajaa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC kertoo huomanneensa etiopialaissotilaat Hamdayetin rajanylityspisteellä ensimmäistä kertaa keskiviikkona. Tämän jälkeen yleisradioyhtiö on kuullut pakolaisten tarinoita siitä, miten heidän sukulaisiaan on estetty lähtemästä Etiopiasta.

Etiopian hallinto ei ole vastannut BBC:n kommenttipyyntöihin.

Tigrayn kapinalliset ja Etiopian armeijan joukot ovat ottaneet yhteen Tigrayssa jo kolmen viikon ajan ja kymmenet tuhannet ovat paenneet Sudanin rajan yli.

Iivo Niskanen pääsee paraatimatkalleen

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup jatkuu tänään Rukalla, kun ohjelmassa on maastohiihtoa, mäkihyppyä ja yhdistettyä. Kisapäivän suomalaisherkkuihin kuuluvat miesten 15 kilometrin ja naisten 10 kilometrin perinteisen kilpailut.

Naisten kilpailu alkaa kello 10.40, ja Iivo Niskanen puolustaa viime vuoden voittoaan kello 13.45 alkaen.

Yhdistetyn mäkiosuus alkaa kello 12.15, ja ladulle miehet karkaavat kello 17. Puoli tuntia myöhemmin alkava suurmäen kilpailu päättää kisapäivän.

Newcastle tykitti viime hetkillä otteluvoittoon

Englannin Valioliigassa jalkapallojoukkue Newcastle pääsi iskemään kahdesti aivan perjantain myöhäisottelun viimeisillä minuuteilla.

Newcastlelaiset iskivät Crystal Palacen verkkoon ottelun 88. ja 89. minuutilla. Ensimmäisen maalin laukoi Callum Wilson ja toisen Joelinton. Ottelu päättyi 2–0.

Kymmenen ottelun jälkeen Newcastle on liigassa sijalla kymmenen. Crystal Palace pitää 13. sijaa.