Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylään uusia koronarajoituksia – uimahallit ja kaupunginteatteri kiinni, toisen asteen etäopetus jatkuu

Muuramen tartuntatilastoja korjattiin takautuvasti siten, että yksi tartuntaluku väheni tilastoissa. Marko Kauko
Katri Nieminen

Katri Nieminen

Jyväskylän kaupunki ottaa käyttöön uusia rajoitustoimia koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Esimerkiksi uimahallit ja kaupunginteatteri suljetaan loppiaiseen asti. Toisen asteen etäopetussuositus jatkuu.

Jyväskylän koronatartuntojen määrä on kääntynyt jälleen kasvuun. Kuluvan viikon tartuntamäärä on kaupungin mukaan perjantaiaamuun mennessä 58. Koko viime viikolla tartuntoja oli 56. Tauti on levinnyt Jyväskylässä kaupunginsairaalaan ja sieltä Uuraisten palveluasumisen yksikköön vaatien useita kuolonuhreja.

Jotta joulunaika saadaan rauhoitettua ja tilanne pidettyä hallinnassa Jyväskylässä, kaupunki jatkaa 27. marraskuuta antamiaan suosituksia harrastustoiminnan ja toisen asteen sekä korkeakoulujen etäopetuksen osalta. Lisäksi kaupunki sulkee yleisöltä uimahallit ja kaupunginteatterin loppiaiseen asti. Myös kaupungin kirjastoautojen liikennöinti menee tauolle ja muun muassa kirjastojen lukusalitoiminta suljetaan loppiaiseen asti. Lainaustoiminta jatkuu kirjastoissa kuitenkin normaalisti. Lisäksi kaupunki peruu uuden vuoden perinteisen ilotulituksen, sillä laajoja kokoontumisia ei nyt haluta kaupungin toimesta järjestää.

Suosituksilla ja fyysisten kohtaamisten minimoimisella pyritään estämään kaupungin siirtyminen kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen.

Jyväskylän kaupunki suosittelee, että korkeakoulut ja toisen asteen opetus jatkavat etäopetuksessa syyslukukauden loppuun asti. Suosituksesta voidaan poiketa koeviikon järjestelyiden sekä ylioppilastodistusten jakamisen vuoksi. Suositus ei koske erityisen tuen tarpeessa olevien oppilaiden opetusjärjestelyitä. Etäopetuksen järjestelyt tulee toteuttaa siten, että niiden negatiiviset vaikutukset opintojen etenemiselle voidaan minimoida.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto ja Gradia ovat jo järjestäneet opetuksen siten, että etäopetuksessa jatketaan vuoden loppuun asti.

Kaupunki sulkee uimahallinsa eli Aalto Alvarin ja Wellamon yleisöltä 14.12.-6.1.2021 väliseksi ajaksi. Aalto Alvarissa ja Wellamossa alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta ja kilpaurheilijoiden harrastaminen jatkuvat kaupungin sisäliikuntaa koskevien suositusten mukaisesti.

Kaupunginteatterin yleisöesitykset perutaan 6. tammikuuta asti. Näin ollen 31.12.2020 kello 19 West Side Story ja 2.1. 2021 kello 18 Lumikuningatar -esitykset perutaan. Jo lunastetut liput peruttuihin esityksiin voi vaihtaa tuleviin esityksiin olemalla yhteydessä lippumyymälään. Maksamattomat varaukset perutaan automaattisesti.

Yleisöesitysten peruminen koskisi myös Jyväskylä Sinfoniaa, mutta Sinfonia perui jo aiempien suositusten myötä omat esityksensä vuoden loppuun asti ja kevätkausi Sinfonian osalta käynnistyy vasta myöhemmin tammikuussa.

Kaikki sisätiloissa tapahtuva yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta suositellaan pidettävän keskeytettynä loppiaiseen 6. tammikuuta asti. Kaupungin omissa tiloissa yli 18-vuotiaiden vuorot tullaan perumaan. Myös yli 18-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan keskeytettäväksi sisätiloissa loppiaiseen asti, pois lukien maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta. Rajoitus ei koske kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa jatketaan normaalisti muiden turvallisuussuositusten turvin. Kaupunki myös suosittelee, että joukkuelajeissa harrastepelimatkat kulloinkin leviämisvaiheessa oleville alueille perutaan toistaiseksi.

Kaupungin omat kuntosalit pysyvät suljettuna 6. tammikuuta asti. Myös kaupungin erityisliikunnan ryhmät pysyvät tauolla 6. tammikuuta asti.

Jyväskylän kaupungin kirjastot palvelevat rajoitetuin palveluin 14.12. –´6.1.2021. Varausten nouto, palautus, uutuusaineiston lainaus rajatusta kokoelmasta sekä asiakaskoneiden lyhytaikainen käyttö palvelevat normaalisti. Kokoelma- ja oleskelutilat kuitenkin suljetaan.

Kirjastot ovat avoinna normaaleina aukioloaikoina. Omatoimisia aukioloaikoja ei Jyväskylän kirjastoissa ole. Kirjastoautot eivät myöskään liikennöi 14.12.– 6.1. välisenä aikana.

Seurakunnille annettua suositusta siitä, että sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin saa osallistua enintään 20 henkeä, jatketaan loppiaiseen 6.1.2021 asti.

Kaupunki suositteli jo aiemmin, ettei yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia järjestetä 15. tammikuuta saakka Jyväskylässä. Yksityistilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat sekä yksityiset illanvietot ja muut yksityisesti järjestetyt vastaavat tilaisuudet.

Kaupunki pyytää myös käyttämään tarkkaa harkintaa siinä, miten laajalla joukolla joulun aikana kokoonnutaan. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien tapaamisia tulee jouluna harkita tarkoin ja varmistaa, että tapaamiset voidaan järjestää turvallisesti.

Kaupunki suosittelee asukkaitaan myös välttämään matkustamista koronan leviämisvaiheen alueille.

Jyväskylässä on lisäksi voimassa laaja maskisuositus kaikille yli 15-vuotiaille. Maskeja tulee käyttää muun muassa joukkoliikenteessä ja julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Maskeja suositellaan käytettävän myös ulkoilmassa olevissa tapahtumissa, joissa turvavälejä ei voida muuten säilyttää.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut