Jyväskylä on hyvin lähellä koronan leviämisvaihetta – tartuntaketjuista selvitettiin viime viikolla enää alle 60 prosenttia

Jyväskylän koronatartuntojen määrä on pysynyt korkealla tasolla ja siirtyminen leviämisvaiheeseen on Jyväskylässä nyt hyvin lähellä, kertoo Jyväskylän kaupunki. Viime viikolla tartuntoja todettiin 86 kappaletta ja 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on jo 102,9 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Tartuntojen alkuperästä eli tartuntaketjuista selvitettiin kuluneella viikolla enää vain 59 prosenttia. Leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät, jos sairaalahoito lähtee nykytilanteesta kasvamaan ja tartuntaketjujen alkuperästä jää selvittämättä yli puolet.

Tällä hetkellä yli kolmannes Jyväskylän tartunnoista on yli 50-vuotiaiden keskuudessa. Kaupunki valmistautuu siihen, että tämän vuoksi sairaalahoitoa tullaan tarvitsemaan lähiviikkoina nykyistä enemmän.

Tartuntatilanteen etenemiseen vaikuttaa nyt se, miten hallitsemattomasti jatkotartuntoja ilmenee ja miten tartuntaketjujen perässä pysytään.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähestyi perjantaina kuntia erillisellä ohjauskirjeellä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Kokouksessa todettiin, että kaupungilla on käytössä tällä hetkellä käytössä kaikki kiihtymisvaiheen sekä osin myös laajenemisvaiheen suositukset ja rajoitukset.

Julkisista tiloista avoinna yleisölle on ainoastaan kirjastot, jotka nekin toimivat rajoitetusti. Liikuntatiloissa sallitaan vain alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta sekä maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta.

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä totesi maanantaina poikkeusolojen johtoryhmän kokouksessa, että tilanteeseen vaikuttaa tällä hetkellä eniten ihmisten kokoontumiset ja liikkuminen jouluna.

Väestön kokoontumisrajoitus on julkisissa ulko- ja sisätiloissa nyt 10 henkeä. Yksityisissä tilaisuuksissa suositellaan myös enintään 10 hengen kokoontumisia. Suositukset kokoontumisista koskevat joulun lisäksi uutta vuotta.

Jyväskylän kaupunki peruu uuden vuoden ilotulituksen. Kaupunki myös toivoo, etteivät asukkaat kokoontuisi isoilla joukoilla raketteja ampumaan.

– Meidän jokaisen valinnoilla vaikutetaan nyt siihen, miten pääsemme ensi vuoden käynnistämään. Tartuntojen suunta pitää saada laskuun, jotta tilanne saadaan pidettyä kasassa rokotusten alkamiseen asti, kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa.

Kaupunki ennakoi saavansa ensimmäiset rokotteet käyttöönsä joulukuun aikana. Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmässä linjattiin, että rokotuksen kaupungin henkilöstön osalta aloitetaan kriittisistä ammattiryhmistä heti, kun ne sairaanhoitopiirin jakelusta saadaan.

Johtoryhmä arvioi viimeistään 4. tammikuuta pidettävässä kokouksessaan arvioidaan toisen asteen ja korkeakoulujen etäopetussuositus. Samalla arvioidaan, suljetaanko kirjastotoiminta ja alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastustoiminta kaupungin tiloissa kokonaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut