Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: Eduskunta jakoi jälleen "joululahjarahat" – ministeri Lepän naapuritielle annettu jo 300 000 euroa

Asiantuntijan mukaan tierahat olisi voinut käyttää paremmin.

Etelä-Savon Pertunmaalla ja Mäntyharjussa sijaitseva Koirakiven kylä on saanut kahtena vuonna peräkkäin mojovan summan eduskunnan niin sanottuja "joululahjarahoja", kertovat muun muassa Pitäjänuutiset ja Talouselämä.

Budjettiesitykseen tehdyt lisäykset kohdistuivat Koirakiven kylällä kulkevaan osaan maantiestä 15076 eli Koirakivenraittiin. Noin 1,5 kilometriä pitkä tienpätkä sai viime vuonna eduskunnalta 100 000 euroa tien parantamiseen ja tänä vuonna 200 000 euroa lisää.

Valtiovarainkunnan avokätisesti kohtelema tienpätkä sijaitsee parin sadan metrin päässä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) kotitilalta.

Pitäjänuutisten haastatteleman Pohjois-Savon Ely-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja Tommi Huttusen mukaan rahoille olisi ollut parempaakin käyttöä. Huttunen kertoo, että Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa on monia Koirakivenraittia huonokuntoisempia ja vilkkaammin liikennöityjä maanteitä.

– Määrärahat eivät ole aikoihin riittäneet niiden kunnostamiseen. Tämä raha on pois näistä teistä, Huttunen kertoo.

Ministeri Leppä kertoi Talouselämälle sähköpostitse olevansa "tyytyväinen" Koirakivenraitin saamista kunnostusrahoista.

– Tie on yhdystie ja sillä on paljon raskasta liikennettä ja se on aika-ajoin luokattoman huonossa kunnossa, Leppä kertoo.

Siihen vaikuttiko Leppä eduskuntaryhmänsä kautta tai muulla tavoin juuri hänen kotitilansa viereisen tien tukemiseen vai oliko kyseessä sattuma ministeri ei antanut suoraa vastausta.

– Tierahoitus koostuu useista eri kokonaisuuksista. -- Yksityistiemäärärahojen taso määräytyy myös hallituksen ja eduskunnan toimesta. Eduskunta on perinteisesti budjettimietintönsä osana jakanut varoja eri puolille maata eri kokoisiin tiehankkeisiin. Tästä osuudesta nyt sitten Koirakivenraitti sai kunnostusrahat ja hyvä niin, Leppä kertoi Talouselämälle lähettämässään vastausviestissä.

Eduskunnan joululahjarahoilla tarkoitetaan valtiovarainvaliokunnan hallituksen budjettiesitykseen loppuvuodesta tekemiä lisäyksiä. Tänä vuonna lisäyksiä tehtiin yhteensä 40 miljoonan euron edestä, ja ne kohdistuivat liikenneväylien lisäksi muun muassa kansalaisjärjestöjen toimintaan sekä ulkoilun ja luonnossa liikkumisen edistämiseen.

Pitäjänuutisten tietojen mukaan Koirakivenraitin kunnostustyö alkaa näillä näkymin vuonna 2021 tai 2022.