Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Keskisuomalainen sai lisää lukijoita – lehti tavoittaa jo 263 000 lukijaa

Viime vuonna lehden paperisen version, näköislehden ja verkkolehden lukemista lisäsi erityisesti korona. Risto Aalto
Jorma Rahkonen

Jorma Rahkonen

Sanomalehti Keskisuomalainen on kasvattanut lukijamääräänsä. Lehden kokonaistavoittavuus nousi viime vuonna 263 000 lukijaan, kun edellisvuonna määrä oli 254 000 lukijaa. Tiedot perustuvat Kansallisen Mediatutkimukseen (KMT).

Päätoimittaja Pekka Mervola pitää kehitystä ilahduttavana.

–  Keskisuomalaisen kokonaistavoittavuus eli lehden lukeminen nousi Keski-Suomessa, lapsiperheissä ja nuorissa, hän iloitsee.

Keski-Suomessa kokonaistavoittavuus nousi 58 prosentista 61 prosenttiin. Lapsiperheistä Keskisuomalaisen lukeminen nousi 57 prosenttiin aiemmasta 55 prosentista. 15–24-vuotiaissa kokonaistavoittavuus nousi aiemmasta 35 prosentista 41 prosenttiin ja 25–34-vuotiaissa 39 prosentista 42 prosenttiin.

–  Keskisuomalaisen lukeminen eli kokonaistavoittavuus nousi hienosti kaikissa ikäryhmissä viime vuonna.

Mervolan mukaan Keskisuomalaisen lukeminen on kasvanut kolme vuotta trendinomaisesti.

– Viime vuonna lehden paperisen version, näköislehden ja verkkolehden lukemista lisäsi erityisesti korona. Koronan käänteet ja uutiset koronatartunnoista kiinnostavat, hän sanoo.

–  Keskisuomalainen on panostanut paljon perusteelliseen, hyvään ja nopeaan koronauutisointiin. Viime vuosi oli toimituksessa koronauutisten vuosi ja niin näyttää olevan tämäkin vuosi. Myös perusteelliset superpitkät jutut, kuten Palokan suurpalon tai Kataja–Torssonen tapahtumien jutut sekä viime sunnuntainen Tuomion jälkeen -juttu, ovat saaneet paljon hyvää palautetta.

Mervolan mukaan Keskisuomalainen on elänyt korona-aikana lukemisen kulta-aikaa.

– Digitilauksia tulee koko ajan lisää ja verkkolehden lukijamäärät ovat päivittäin hyvin korkealla tasolla. Koronauutisten vastapainoksi myös muista aiheista kertovia juttuja luetaan runsaasti.

Keskisuomalaisen kuluttajamyynnin johtajan Erkki Ekosen mukaan digitilausmyynti kasvoi viime vuonna 28 prosenttia ja digi only - eli pelkkien digitilausten myynti 48 prosenttia.

Kokonaistavoittavuusluku on lehden keskimääräisen numeron lukijamäärä lisättynä keskimääräisen viikon aikana lehden eri digitaalisia versioita käyttäneiden nettomäärällä (vastaaja voi olla mukana vain kerran).

Viime ja toissavuoden välillä tutkimusmenetelmä muuttui, ja sen vaikutusta kokonaistavoittavuuteen ei voi määritellä. Keskisuomalainen kuului niihin sanomalehtiin, jonka kokonaistavoittavuus nousi. Kokonaistavoittavuus nousi erityisesti Jyväskylän markkina-alueella.

Keskisuomalainen on kokonaistavoittavuudeltaan maan viideksi suurin sanomalehti.

Sen edellä olivat Helsingin Sanomat (1 841 000 lukijaa), Aamulehti ( 562 000), Kaleva (429 000) ja Turun Sanomat (379 000).

Keskisuomalaisen jälkeen seuraavina tulivat Savon Sanomat (234 000), Satakunnan Kansa (222 000) ja Ilkka-Pohjalainen (207 000).

Iltapäivälehdistä Ilta-Sanomat tavoitti 2 953 000 ja Iltalehti 2 915 000 lukijaa. Kauppalehden kokonaistavoittavuus oli 665 000 ja Maaseudun Tulevaisuuden 483 000 lukijaa.

Sanomalehtien lukeminen on Suomessa erittäin korkealla tasolla. KMT:n viime vuoden lukujen perusteella 95 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista lukee jotakin tai monia sanomalehtiä. Lukeminen painottuu verkkolehtien lukemiseen.

Huomionarvoista on, että myös nuoret 15–24-vuotiaat lukevat runsaasti sanomalehtiä. KMT:n mukaan heistä 92 prosenttia lukee sanomalehtien juttuja. Korkeimmillaan sanomalehtien lukeminen on 45–54-vuotiaiden joukossa. Heistä 97 prosenttia lukee sanomalehtiä.

Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien kokonaistavoittavuus on 2 005 000 lukijaa. Paperilehdillä tavoitetaan yhteensä 1 490 000 lukijaa ja verkkolehdillä on yhteensä 1 038 000 lukijaa nettona, mikä on lähes saman määrän kuin edellisessä KMT-mittauksessa.

Keskisuomalainen-konsernin 39 tilattavalla sanoma- ja paikallislehdellä oli 708 000 lukijaa ja 26 kaupunkilehdellä 1 150 000 lukijaa. Suurimmat tilattavat lehdet ovat Keskisuomalainen, Savon Sanomat ja Etelä-Suomen Sanomat. Suurimpia kaupunkilehtiä ovat Tamperelainen, Espoossa ilmestyvä Länsiväylä ja Helsingin Uutiset.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut