Jyväskylän koronatilanne rauhoittumassa – kaupunki tavoittelee, että 80 prosenttia väestöstä olisi rokotettu heinäkuun loppuun mennessä, jos rokotusjärjestystä ei muuteta

Jyväskylän koronatilanne on jälleen rauhoittumaan päin. Viime viikolla (viikko 12) uusia tartuntoja ilmeni 46 kun sitä edeltävällä viikolla (viikko 11) tartuntoja oli 77. Viikolla 10 uusia tartuntoja oli yhteensä 46.

Tartuntojen alkuperästä selvitettiin kuluneella viikolla lähes 90 prosenttia, eli tartuntatilanne on poikkeuksellisen hyvin hallinnassa.

Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä toteaa, että Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on kohdennettu oikein ja asukkaat niitä noudattavat.

Hän uskoo, että kevään aikana päästään myös nykyisiä rajoituksia hieman hölläämään, ja esimerkiksi liikuntaharrastuksiin voidaan myöntää helpotuksia.

Tartunnat leviävät Jyväskylässä edelleen ennen kaikkea perheiden keskuudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että perheenjäsenet ovat jo olleet karanteenissa, eikä tartuntavaaraa ole aiheutunut perheen ulkopuolisille tahoille. Karanteeniin asetettiinkin viime viikolla vain noin 130 henkilöä kun pahimmillaan karanteeniin on viikkotasolla asetettu yli 2 000 henkilöä. Rauhallinen tilanne näkyy myös kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, joihin ei uusia karanteeneja viime viikolla asetettu.

Poikkeusolojen johtoryhmä suhtautuu kriittisesti rokotusjärjestyksen muutoksiin

Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että tilanne on Jyväskylässä kokonaisuudessaan kohtuullisen hyvä. Rokotukset etenevät suunnitellusti ja ennuste on, että Jyväskylään saatavien rokotteiden määrä kasvaa viikkotasolla koko kevään ajan. Näin rokotustahti kasvaa ja riskiryhmiä saadaan viikko viikolta suojattua kasvavassa määrin. Tavoite on edelleen, että yli 80 prosenttia yli 16-vuotiaista on rokotettu heinäkuun loppuun mennessä.

Tähän vaikuttaa kuitenkin kansallinen rokotusjärjestys. Jyväskylä seuraakin nyt tiiviisti THL:n ja ministeriöiden kannanottoja rokotusjärjestysten mahdollisiin muutoksiin. Poikkeusolojen johtoryhmä kuitenkin totesi, että suhtautuminen mahdollisiin muutoksiin on Jyväskylässä kriittinen ainakin ilman tarkempia perusteluja muutosten vaikuttavuudesta.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koiviston mukaan muutokset on perusteltava asukkaille selkeästi, ettei synny mielikuvaa siitä, että alueilla, jossa tilanne on hoidettu hyvin, joudutaankin yhtäkkiä odottamaan pitempään omaa rokotevuoroa. Silloin syntyy helposti mielikuva epäreilusta tilanteesta. Hän painottaa, että on kerrottava selkeästi, miten muutoksilla voidaan vaikuttaa epidemian hoitamiseen koko maassa yksittäisten alueiden sijaan.

Lisäksi valmistelussa on huomioitava, miten muuttuviin tilanteisiin voidaan tarttua nopeasti myös muilla alueilla, jos tilanne heikkenee.

Koiviston mielestä sairaanhoitopiirilähtöisen ajattelun sijaan on pohdittava erityisesti sitä, voidaanko yksittäisiä kuntia priorisoida, vaikka muun maakunnan tilanne olisikin rauhallinen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut