Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylä palasi koronan perustasolle – näin rajoituksia puretaan

Jyväskylä palasi koronaepidemian perustasolle. Risto Aalto

Jaakko Vilmusenaho

Jyväskylä on palannut koronaepidemian perustasolle, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Viime viikolla Jyväskylässä ilmeni kuusi uutta koronatartuntaa, kun aiemmalla viikolla niitä oli 21.

Jyväskylän ilmaantuvuusluku on 17,6 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Otetuista koronanäytteistä 0,4 prosenttia on positiivisia.

Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä totesi, että rajoitusten ja suositusten purkamisessa edetään viime viikolla julkaistun exit-suunnitelman mukaisesti. Riskiryhmien asumispalveluissa sekä kaupunginsairaalassa vierailusuosituksia aletaan kuitenkin keventämään huomisesta alkaen.

Tiistaista 27.4. alkaen ikääntyneiden, vammaispalveluiden tai sosiaalihuollon mukaisissa asumisyksiköissä sekä kaupunginsairaalan osastoille tehtävistä vierailuista ei tarvitse sopia etukäteen eikä vierailijoiden määrää rajoiteta. Asumisyksikön asukkaita ei enää aseteta karanteeninomaisiin olosuhteisiin yksikön ulkopuolella vierailemisen jälkeen.

Jos yksiköissä ilmenee tartuntoja, tartuntataudeista vastaava lääkäri arvioi ja asettaa tarvittaessa karanteenit. Tuolloin vierailukieltoja voidaan asettaa. Muuten rajoituksista luovutaan.

– Maskien käyttöä, turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa on hyvä noudattaa vierailuilla edelleen ja niistä annetaan ohjeet asumisyksiköissä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä toteaa tiedotteessa.

Liikuntapalveluiden exit-suunnitelman mukainen avaaminen alkaa ensi viikolla. Aikuisten ulkoliikunta vapautetaan Jyväskylässä lauantaina 1.5. alkaen. Kaupungin liikuntapaikoilla osallistujamäärä on aluksi kymmenen henkilöä. Ulkoilmassa liikkuessa voi olla läsnä useampia kymmenen hengen ryhmiä, jos niiden välillä on riittävät turvavälit eivätkä ryhmät pääse sekoittumaan harrastamisen yhteydessä.

Joukkuelajeissa harjoittelu ulkona vapautetaan kokonaan kolmen ylimmän sarjatason osalta 1.5. alkaen.

Tavoitteena on, että ulkoliikunnan osallistujamäärää kasvatetaan hallitusti toukokuun aikana ja osallistujamäärää koskevat rajoitukset voidaan poistaa kokonaan 1.6. alkaen.

Kaupungin uimahalleihin ja kuntosaleille aletaan ottaa asiakkaita rajoitetusti 3.5. alkaen. Liikuntapalvelut tiedottaa tämän viikon aikana, miten vuoroja uimahalleihin ja kuntosaleille voi varata.

Käsmän mukaan kaupungin tavoitteena on, että sisäliikuntaa voidaan avata yhä enemmän kesäkuun alussa, ja joukkoliikuntaakin voitaisiin harrastaa sisätiloissa rajoituksitta heinäkuun alusta lähtien.

Jyväskylän kaupunki seuraa tartuntatilannetta ja tiedottaa aktiivisesti rajoitusten purkamisesta poikkeusolojen johtoryhmästä. Rajoituksia voidaan purkaa jo nopeammin, mikä tartuntatilanne pysyy alhaalla. Myös kiristyksiä tehdään nopeasti tarvittaessa. Seuraava tarkastelu tullaan tekemään viimeistään poikkeusolojen johtoryhmässä kahden viikon päästä maanantaina 10.5.

Koko Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on nyt perustasolla. Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien johtoryhmä, eli niin sanottu Koronanyrkki totesi maanantain kokouksessaan, että koronatartuntojen määrä on ollut erityisen maltillinen viime viikoilla, ja erityisesti viime viikolla.

Ksshp:n alueella todettiin viime viikolla vain 12 tartuntaa ja uusien koronatapausten osalta ilmaantuvuusluku on mennyt koko ajan alaspäin. Seitsemän vuorokauden osalta Ksshp:ssä ilmaantuvuusluku oli enää 4,8 ja kahden viikon osalta 18,3.

Koronanyrkki toivoo edelleen malttia rajoitusten osalta. Eri kunnissa olevat rajoitukset ovat voimassa huhtikuun loppuun saakka ja niitä höllätään mahdollisuuksien mukaan toukokuun alussa. Koronarajoituksia katsottiin hyväksi tehdä kunnissa aina kahdeksi viikoksi kerrallaan, jotta tilannetta voidaan tarkkailla ja uusiin joko höllentäviin tai kiristäviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä tarvittaessa.

Kaikkia perusterveiden ryhmään kuuluvia kannustetaan seuraamaan oman kuntansa osalta rokotusjärjestystä ja varaamaan rokotusajan. Vapaita aikoja löytyy kaikkien kuntien ajanvarauksesta.

– Koronanyrkki haluaa vielä muistuttaa kansalaisia, että ainoa tie pandemiasta eroon pääsemisessä ja sitä kautta rajoitusten purkamisessa on, että väestöön saadaan tarvittava rokotekattavuus, Ksshp:n tiedotteessa todetaan.

Koronarajoitukset

Näin rajoituksia puretaan vaiheittain Jyväskylässä

- Toisen asteen ja korkeakoulujen sekä kansalaisopiston etäopetussuositus päättyi 19.4.2021.

- Yksityistilaisuuksia koskeva suositus osallistujamäärästä nousee 6 henkilöstä 10 henkilöön ajalla 1.-16.5.2021.

- Aikuisten ulkoliikunta vapautuu 10 hengen ryhminä samoin kuin joukkueliikunta ulkoilmassa kolmen ylimmän sarjatason osalta 1.5. alkaen.

- Tavoite on vapautua ulkoliikuntaa koskevista rajoituksista kokonaan 1.6.2021 alkaen.

- Aluehallintoviraston päätöstä yleisötilaisuuksien osallistujamäärästä toukokuussa odotetaan kuluvalla viikolla. Urheilutapahtumiin ja sarjapeleihin voi osallistua AVI:n päätöksen mukainen yleisömäärä.

- Uimahallit ja kuntosalit avautuvat rajoitetusti 3.5.2021 alkaen. Liikuntapalvelut tiedottaa tämän viikon aikana tarkemmin varauskäytännöistä.

- Sisäliikuntaa on tarkoitus avata hallitusti 1.6. alkaen.

- Aikuisten sisätiloissa tapahtuva joukkueurheilu ja ryhmäliikunta pyritään vapauttamaan 1.7. alkaen.

- Työ- ja päivätoiminta avataan 1.8.2021 alkaen.

- Etätyösuositus kaupungin työntekijöille jatkuu 31.8.2021 saakka.

- Kirjastojen lukusalit, oleskelu- ja opiskelutilat sekä varattavat sekä omatoimikirjastot ovat suljettuina kirjastojen normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Lukusalien ja omatoimikirjastojen avaamista tullaan arvioimaan rokotuskattavuuden edetessä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut