Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Elokuva-arvio: Yhdet vielä ja sitten lasku – Oscarilla palkittu elokuva ei moralisoi eikä ylistä juomista, vaan näyttää mitä se kovin usein on

Mads Mikkelsenin esittämälle opettaja Tommylle maistuu. Henrik Ohsten

Jussi Virratvuori

Yhdet vielä (Druk)

5/5

Viina – tuo vähemmän tyhmien lajitovereiden nestemäinen nautintoaine – on kovin harvoin elokuvien pääroolissa. Sivuroolissa sitäkin enempi. Mutta nerokas tanskalainen ohjaaja Thomas Vinterberg tarttuu aiheeseen kerrassaan nautinnollisesti. Lopputuloksena on elokuva, joka näyttää juomisen monet kasvonilmeet ja vielä useammat mielenliikkeet.

Neljä opettajamiestä ovat lopen leipääntyneitä työhönsä, parisuhteeseensa, itseensä ja elämäänsä. Vaan sitten eräillä syntymäpäivillä käy ilmi norjalaisen filosofin teoria, jonka mukaan lievä humala saisi ihmisestä parhaat puolet esille. Ja kuinka ollakaan nämä neljä setää päättävät testata teorian veden… ei vaan viinanpitävyyttä käytännössä.

Thomas Vinterberg on yhdessä Tobias Lindholmin kanssa kirjoittanut verevän tarinan, jossa viina alkaa viedä miehiä ja heidän elämäänsä. Toki läsnä on unohtumattoman hauskoja juopumiskohtauksia, mutta koko ajan läsnä on se, että läträyksellä yritetään ratkaista sellaisia ongelmia, jotka eivät läträyksellä ratkea. Alku on riemuisa, mutta päivittäisen promillemäärän kasvaessa aletaan mennä syövereihin.

Lukiossa opettavien miesten pedagogisten menetelmien muuttumista humalan myötä kuvataan taidokkaasti, tunteikkaasti ja riemukkaasti. Miehet oikeasti vapautuvat vuosikymmenten aikana hankituista jumiutuneista opettajarooleistaan ja saavat uusia sävyjä oppituntiensa pitoon. Oppilaille tarjoutuu reheviä oivalluksen kokemuksia.

On työtä, on parisuhdetta, on vaurautta, on vakautta – on kaikkea sitä mistä normiperseilijät uneksuvat ja jota he tavoittelevat.

Valkokankaalla kuvataan todenmukaisesti näennäisesti hyvin pärjäävien ihmisten onttoa elämää. On työtä, on parisuhdetta, on vaurautta, on vakautta – on kaikkea sitä mistä normiperseilijät uneksuvat ja jota he tavoittelevat. Mutta se arkinen tyhjyys ja suorittamisen väkinäisyys syö miehiä juuri siten, kuin oikeassa elämässäkin tapahtuu.

Katsomiskokemus tarjoaa niin rehvakan hilpeää nousuhumalaa kuin krapulan alhoakin, mutta ei perinteisellä tavalla. Humalahöyryjen keskellä kuvattavat miehet ovat lopulta alastomia ja paljastavat siten itsensä ja meidät kaikki. Hauskanpidolle asettuu hintansa – jokaiselle omansa.

Tarina on komea ja Thomas Vinterberg luo jokaiselle miehelle omanlaisensa draaman kaaren. Ja millaisia näyttelijäsuorituksia on tarjolla!

Vinterbergin eräänlainen luottonäyttelijä Mads Mikkelsen tekee kerrassaan rajun roolin Tommyna. Hän näyttelee sävykkäästi ja kuljettaa roolihahmoaan todella syvällisten vesien kautta. Myös Thomas Bo Larsen on näytellyt useissa Vinterbergin elokuvissa ja Mikkelsenin kanssa. Tällä kertaa Larsen pääsee luomaan elokuvaan sellaiset raamit, että koskee. Tommyn vaimoa näyttelevä Maria Bonnevie rakentaa roolillaan sulosuruisan kuvan kulissiavioliiton kipupisteistä.

Turhanpäiväisesti ei Yhdet vielä Oscariaan saanut. Kyseessä on maailman kuva, joka pätee kaikkialla siellä, missä alkomahoolia voi surutta kitata. Päihtyminen ja vapautuminen ovat universaaleja tapoja. Monet meistä haluavat välillä irtautua normielosta ja päihteet suovat siihen oivan mahdollisuuden. Jepet juovat siksi, että juominen on joskus hemmetin mukavaa. Sen elokuva näyttää ja myös sen, että seuraukset on aina kärsittävä – tavalla tai toisella.

Yhdet vielä ei moralisoi eikä ylistä juomista, vaan näyttää mitä se kovin usein on. Katsoja omine kokemuksineen pääsee käsittelemään suhdettaan viinaan omien tai lähipiirinsä kokemusten kautta.

Kyllä – Yhdet vielä on juovuttavan hieno kuvaus juovan miehen ja hänen läheistensä elämästä.

Ohjaus Thomas Vinterberg. Rooleissa Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut