Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Muuramelaisen Kotieläinpiha Vanhan myllyn lampaat eivät kyllästy koskaan rapsutuksiin – "Muistot lapsuudesta tulevat mieleen, kun kädet saa upottaa lampaanvillaan"

Katri Liimataiselle eläinten hyvä hoito on kunnia-asia. ”Jos ne tuovat minulle leivän pöytään, olen velkaa sen, että hoidan ne kunnolla.” Peppi Lokka

Pia Tervoja

Muuramelaisen kotieläinpiha Vanhan myllyn lampaat nauttivat rapsutuksista eikä sitä päivää ole vielä tullut, että ne olisivat saaneet hellyydenosoituksista tarpeekseen.

– Lammas on arka saaliseläin, mutta kyllä nämä meidän lampaat ovat käsittämättömän seurallisia. Lampaat tulevat varmasti jokaisen meillä vierailevan luokse, sanoo Katri Liimatainen ja rapsuttaa paksuturkista Sinttiä.

Liimataisen mielestä pienen kotieläinpihan vahvuus onkin se, että vieraat pääsevät lähelle eläinten arkea.

– Jokaisella eläimellä on silti aina mahdollisuus valita, tulevatko ne ihmisen luokse vai ovatko omissa oloissaan. Silloin eläimetkään eivät stressaannu.

Sekarotuisissa kaneissa on muun muassa ranskanluppakania. Peppi Lokka

Sallaanojan varressa olevan myllyn ja sen kylkeen rakennetun puutalon Katri Liimatainen hankki omistukseensa vajaa kolme vuotta sitten. Tilalle muuttivat ennen ensimmäistä kesäkautta lampaiden lisäksi Iina- ja Karoliina-aasit, Ossi-kukko ja viisi kanaa sekä kanit Maltti ja Valtti. Tänä kesänä eläinkatras kasvaa kahdella vuohipukilla, jotka ovat suomalaista alkuperäisrotua.

Eläinten seurassa syke laskee ja verenpaine tasaantuu.

– En halua haalia eläimiä liikaa vaan niin, että itsellänikin on riittävästi aikaa olla jokaisen eläimen kanssa.

– Aikaa täytyy olla myös eläinten opettamiseen. Ei ole itsestäänselvyys, että esimerkiksi aasivarsa osaa syödä kädestä.

Kotieläinpihalla viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Katri Liimatainen uskoo eläinten viehätyksen perustuvan siihen, että niiden seurassa jää hetkeen kiinni.

– Joku kirjoitti hienosti, että kotieläimet ovat ”ilon tuotantoeläimiä”. Ja onhan eläinten tuomia terveysvaikutuksia ihan tutkittukin. Eläinten seurassa syke laskee ja verenpaine tasaantuu.

Välillä kotieläinpihalla käy aikuisia ikääntyneiden vanhempiensa kanssa. Maalaismiljöö eläimineen rauhoittaa esimerkiksi muistisairaita ihmisiä.

– Muistot lapsuudesta tulevat mieleen, kun kädet saa upottaa lampaanvillaan.

Maatiaiskanat saavat ruuaksi rehua, mutta nauttivat myös juureksista ja vihanneksista. Iso kaalinpää tarjoaa tekemistä. Sitä pääsee nokkimaan. Peppi Lokka

Vuonna 1888 rakennetun myllyn ympäristö on säilynyt varsin autenttisena. Tilalta on myös löytynyt runsaasti vanhaa esineistöä, sillä tila oli ennen myyntiä koko ajan saman suvun hallussa.

Puimalassa on esillä muun muassa Sirkka-niminen puimakone.

– Vanhat työkoneet ovat varsinkin pienten poikien mielestä mahtavia, Katri Liimatainen sanoo.

Hän suunnittelee, että jossain vaiheessa myllyn lahonneet vesipyörät pitäisi rakentaa uudelleen.

– Muuten myllyn koneisto on öljyämistä vaille kunnossa.

Koko Suomessa on vain 500 aasia, joten Iina on melkoinen harvinaisuus. Peppi Lokka

Ympäri vuoden auki olevalla Vanhalla myllyllä järjestetään kesällä neljä eläinleiriä. Katri Liimataisen mukaan leirit ovat olleet suosittuja. Myös lasten synttäreitä on pidetty kotieläinpihalla pitkin vuotta.

– Synttärit ovat lapsille tärkeä juttu, mutta korona-aikana mahdollisuudet ovat olleet rajalliset. Kotona myös tilat ja desibelit tulevat helposti vastaan. Touhua ja ääntä mahtuu ulos ihan eri tavalla.

Liimataisen mukaan lapset osaavat lähestyä eläimiä yllättävän hyvin ja hakea niihin yhteyttä.

– Toki porukassa joskus riehuminen lisääntyy, mutta meillä ei pieni huuto tai juoksukaan haittaa.

Yli hehtaarin kokoisella tilalla on eläinten ihastelun lisäksi mahdollisuus jaloitella pienellä luontopolulla ja paistaa makkaraa vanhassa sepän pajassa. Kioskikahvilasta saa pientä syötävää, jos eväät ovat unohtuneet kotiin.

Liimataisen mukaan asiakkaat arvostavat pieniä asioita. Sellainen voi olla siisti vessa tai mahdollisuus pestä kädet juoksevan veden alla.

Vanhan myllyn seuralliset lampaat ovat kainuunharmasta, joka on suomalainen alkuperäisrotu. Lampaat ovat usein karitsana mustia ja aikuisena erisävyisiä harmaita. Peppi Lokka

Eläinpihat

Keskisuomalaisia eläintarhoja ja eläinpihoja

Ysitien Lemmikki, Jyväskylä, www.ysitienlemmikki.fi

Tarhalehdon tila, Laukaa, www.tarhalehto.fi

Hiidenniemi farmi, Kangasniemi, www.hiidenniemi.net (aukeaa 8.6.)

Hepokuuselan eläintila, Uurainen, www.hepokuusela.fi

Kukkosen Kotieläinpiha, Keihärinkoski (avoinna tilauksesta)

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut