Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Podcast | Punkkeja on runsaammin kaupungeissa kuin niiden ulkopuolella – puutiaisten määrä puhututti Radio Keskisuomalaisessa

Radio Keskisuomalaisen aamukahvivieraina kävivät metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen sekä Jyväskylän yliopistosta Eeva Kallio. Ihmiset ovat olleet huolissaan punkkien runsaasta lisääntymisestä. Monelle tuntematon taigapuutiainen on yleistynyt selvästi, ja sen yksi riesa onkin, että aivokuumevirus on taigapuutiaisessa selvästi yleisempi kuin tavallisessa punkissa. Henttonen selittää, mistä on kysymys.

– Taigapuutiainen on yllättävän yleinen Suomessa. Kun ihmiset eivät erota lajeja, he toteavat, että puutiaiset ovat lisääntyneet. Kysymys on kuitenkin siitä, että vain taigapuutiaisten määrä on räjähdysmäisesti kasvanut. Tavalliset puutiaiset eivät ole lisääntyneet.

Jyväskylän yliopiston Kallio sanoo Jyväskylän puutiaistilanteesta, että paikoin niitä on hyvinkin runsaasti. Samanlaisia lukuja saadaan kuin rannikkoalueelta Etelä-Suomesta.

– Yllättävintä tässä on se, että ne ovat nimenomaan kaupunkialueella. Kaupunkien ulkopuolella harvemmin löydetään puutiaisia, Kallio kertoo.

Ennen kaikkea siellä, missä on metsää kaupungin ytimessä, voi puutiaisia kohdata.

– Suosittelenkin tekemään punkkitarkastuksen päivän päätteeksi, mikäli niillä alueilla kulkee, Kallio ohjeistaa.