Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Hallituksen on määrä antaa lakiesitys uudesta maahantulomallista, Israel jatkaa ilmaiskuja Gazaan

Hallituksen on määrä antaa lakiesitys uudesta maahantulomallista

Hallituksen on määrä antaa tänään lakiesitys uudesta maahantulomallista. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi asiasta eduskunnan kyselytunnilla eilen.

Hallitus päätti eilen, että jatkossa vapaa-ajan matkailu EU- ja Schengen-alueelta sallitaan, jos maahantulija voi esittää todistuksen saamastaan hyväksytystä koronarokotussarjasta tai sairastetusta koronataudista.

Kiurun mukaan uuteen maahantulomalliin on tehty lausuntokierroksen palautteen perusteella muutoksia. Lakiluonnos sai merkittävää kritiikkiä varsinkin matkailualalta.

Israel jatkaa ilmaiskuja Gazaan

Israelin ilmavoimat on jatkanut ilmaiskuja Gazaan torstain ja perjantain välisenä yönä. Asevoimat kertoo asiasta Twitterissä. Uutistoimisto AFP:n Gazan kaistalla oleva toimittaja kertoo kuulleensa räjähdyksiä.

Asevoimat perustelee iskua vastauksena kaistalta Israelin puolelle lennätettyihin polttopalloihin. Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC on julkaissut kuvan, jossa näkyy ilmapalloja, joihin on kiinnitetty jonkinlaista materiaalia.

Israelin asevoimat on yksi maailman tehokkaimmista. Maan ilmavoimat iski varhain keskiviikkona Gazan kaistalle ensi kertaa sen jälkeen, kun Israelin ja palestiinalaisten välille solmittiin tulitauko kuukausi sitten.

Kuukausi sitten tauonneiden sotatoimien aikana kuoli ainakin 260 palestiinalaista ja 13 israelilaista. (Lähde: AFP)

Äärikonservatiivi Raisi lähes varma voittaja Iranin presidentinvaaleissa jo ennen äänestystä

Iranissa äänestetään tänään presidentinvaaleissa. Lähes varmana voittajana pidetään äärivanhoillista oikeuslaitoksen johtajaa Ebrahim Raisia. Todellisten vaihtoehtojen puutteessa äänestysprosentin ennustetaan jäävän alhaiseksi.

Niin kutsuttu valvojien neuvosto kelpuutti sadoista ehdokkaaksi halunneista mukaan vain seitsemän henkilöä. Pois tiputettiin muun muassa maltillisten vahvin nimi, parlamentin entinen puhemies Ali Larijani.

Mukaan päässeistä seitsemästä ehdokkaasta kolme ilmoitti tällä viikolla jättäytyvänsä pois kisasta.

Iranin nykyinen maltillinen presidentti Hasan Ruhani ei voi enää asettua ehdolle. (Lähde: AFP)

Euroopan avaruusjärjestön astronauttihaku päättyy

Euroopan avaruusjärjestön (Esa) astronauttihaku päättyy tänään. Järjestö haki ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen astronautteja sekä vakituiseen työhön että reserviin.

Esa on kertonut hakevansa neljästä kuuteen ura-astronauttia, jotka palkataan Esan henkilöstöön. Lisäksi Esa hakee noin 20:tä henkilöä reserviin niin sanotuiksi projektiastronauteiksi.

Hakuajan jälkeen alkaa kuusivaiheinen valintaprosessi, joka on määrä saada päätökseen ensi vuoden lokakuussa.

Myös Naomi Osaka jättää Wimbledonin väliin, Dominic Thiem puolestaan skippaa olympialaiset

Tenniksen naisten maailmanlistan kakkonen, Japanin Naomi Osaka on ilmoittanut jättävänsä väliin Wimbledonin grand slam -turnauksen. Hänen agenttinsa mukaan Osaka aikoo kuitenkin pelata Tokion olympialaisissa.

Miesten maailmanlistan viitonen, Itävallan Dominic Thiem puolestaan ilmoitti keskittyvänsä Wimbledoniin ja vetäytyvänsä olympialaisista.

Aiemmin torstaina espanjalaistähti Rafael Nadal kertoi, ettei pelaa kummassakaan kilpailussa. Maailmanlistan kolmonen ilmoitti tarvitsevansa toipumisaikaa massakenttäkauden jälkeen.

Wimbledonin tennisturnaus alkaa kesäkuun lopulla. Tokion olympialaisten on määrä alkaa kuukautta myöhemmin. (Lähde: AFP)

Hollannista ensimmäinen lohkovoittaja, panokset kiristyivät Itävallan ja Ukrainan kohtaamiseen

Hollannista tuli torstaina jalkapallon miesten EM-lopputurnauksen ensimmäinen lohkovoiton varmistanut joukkue, kun oranssipaidat kaatoivat Amsterdamissa Itävallan 2–0. Itävalta tai Ukraina voi päästä vielä Hollannin kanssa tasapisteisiin, mutta Hollanti olisi silloinkin keskinäisten pelien perusteella ykkönen.

Itävallan David Alaba kaatoi pelin alussa Denzel Dumfriesin rangaistuspotkun arvoisesti. Memphis Depay vei 11. minuutilla Hollannin pilkulta 1–0-johtoon. 2–0-maalin teki toisella jaksolla Dumfries.

Kolme pistettä keränneet Ukraina ja Itävalta ratkaisevat maanantaina kakkossijan kohtalon keskinäisessä ottelussaan C-lohkon päätöskierroksella.