Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä alkaa avaruusturismi – miljardöörien mittelössä kiillotetaan sädekehää, mutta myös tehdään bisnestä

Brittimiljardööri Richard Branson kertoi torstaina, että hänen yhtiönsä Virgin Galacticin raketilla tehdään turistilento avaruuteen heinäkuun 11. päivänä. Branson itse on mukana 6-henkisessä miehistössä.

Näin Branson ehtii avaruusturistiksi ennen amerikkalaismiljardööri Jeff Bezosia, joka jo aiemmin ilmoitti lähtevänsä avaruusseikkailulle 20. heinäkuuta.

Herrojen kisailusta on tietenkin helppo laskea leikkiä. Lähes kaikilla miehillä kun on ikiaikaisesti ollut sisäsyntyinen halu kisailla siitä, kenellä on suurin, kallein tai nopein. Tähän saakka on vertailtu aisaa, taloa tai autoa, mutta Bezos ja Branson vievät meidät aivan uudelle pröystäilyn aikakaudelle.

Avaruusturismista on haaveiltu kauan. Esimerkiksi Branson on puhunut siitä vuodesta 2004 lähtien. Avaruusintoilu ei ole pelkästään miljardöörien uusi yritys sementoida maineensa, sillä Bezos ja Branson ovat edistämässä avaruusturismia. He ovat nähneet avaruudessa huikean bisneksen, lapioineet teknologian kehittelyyn rahaa ja nyt pitäisi päästä korjaamaan satoa.

Ja kun herroilla on runsaasti aitoa seikkailumieltä, mikäpä olisi parempi tapa poistaa ihmisten ennakkoluuloja kuin lähteä itse ensimmäisille matkoille.

Bezos ottaa ensilennolle mukaan 82-vuotiaan Wally Funkin, oman veljensä ja toistaiseksi nimeämättömän avaruusintoilijan, joka maksoi matkasta tiettävästi 28 miljoonaa dollaria (23,7 miljoonaa euroa). Funk sai aikoinaan Nasan koulutuksen astronautiksi, mutta Nasan johto tuli lopulta päätelmään, että nainen olisi riski avaruusaluksessa.

Virgin Galactic myy tuleville avaruusmatkoille paikkoja noin 400 000 Yhdysvaltain dollarilla eli 338 000 eurolla. Useita satoja matkoja myytiin ennakkovaraajille jo ajat sitten ”erikoistarjouksina”.

Ensimmäisenä suomalaisena Virgin Galacticin matkan vuonna 2010 varannut Vesa Heilala sanoo pulittaneensa tulevasta avaruusmatkastaan 151 000 euroa. Heilala kertoo maksaneensa lennosta, joka kestää 2,5 tuntia ja viipyy painottomassa tilassa sadan kilometrin korkeudessa noin viisi minuuttia.

Avaruusturismin hohdokkuudesta ja kaupallisuudesta kertoo sekin, että Heilalalla on oma verkkokauppa, jossa hän myy boxereita, pipoja ja paitoja teemalla ”suomalainen astronautti”. Perjantaina Heilalan kotisivun laskuri kertoi 987 688:stä vierailusta sivustolla, joten avaruus kiinnostaa.

Jeff Bezosin suunnitellun avaruusretken päivänä eli noin kahden viikon päästä tulee kuluneeksi 52 vuotta siitä, kun Neil Armstrong astui kuun kamaralle. Silloin avaruuden valloittamisessa kilpailivat maailman mahtavimmat valtiot.

Miljardöörien julkisuusvetoisten avaruushankkeiden vuoksi on saattanut jäädä käsitys, että valtiot ovat vähentäneet avaruustutkimuksiaan. Niin ei ole.

Yhdysvaltain ja Venäjän avaruusohjelmat etenevät. Kiinan mönkijä ja tutkimuslaitteisto pääsivät toukokuussa Marsiin. Yhdistyneet arabiemiraatit ilmoittautui myös avaruusvaltioksi lähettämällä luotaimen Marsia kiertävälle radalle helmikuussa.

Tekniikka kehittyy lisäksi niin nopeasti, että uusia valtioita tunkenee mukaan lähivuosina.