Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmakuvien arkiston avautumisesta ilahtuivat niin oman tontin tutkijat kuin arkeologitkin – katso kuvasarjasta, miltä Lutakon muutos näyttää ilmasta käsin

Maanmittauslaitos avasi historiallisten ilmakuvien arkistonsa 1.6.2021. Nyt ilmakuvia voivat käyttää niin kansalaiset, yritykset kuin organisaatiotkin.

Ilmakuvat ovat tärkeä osa alueel­lisen historian hahmottamisessa. Joillain paikoilla kuvia on saatavilla jo 1930-luvulta.

Ilmakuvia käytetään esimerkiksi suunnittelu- ja tutkimustyössä. Yksilötasolla palvelua voi käyttää vaikkapa sukututkimuksen tai historian tiedon kartoittamiseen.

Historiallisia ilmakuvia voidaan hyödyntää myös metsätöiden ja hakkuiden seurantaan sekä tietyissä tapauksissa osana rikostutkimuksia.

Kartastopäällikkö Heli Laaksonen kertoo, että aika arkiston avaamiselle oli otollinen.

– Meidän puoleltamme filmeistä skannattuja kuvia jatkokäsitellään eli orto-oikaistaan koko ajan sellaiseen muotoon, että ilmakuvat saadaan osaksi palvelua. Skan­naus on nyt edennyt puoleenväliin, ja noin kolmannes skannatuista kuvista on jatkokäsitelty. Kuvamassaa oli tarpeeksi, että arkiston voi avata yleiseen käyttöön.

Porkkalan ­miehityksen aikaiset ilmakuvat ovat kiehtovia.

Heli Laaksonen

Maanmittauslaitoksen ilmakuva-arkistossa on noin 1,5 miljoonaa kuvaa. Digitoitujen kuvien käsittely aloitettiin vanhimmista kuvista, joiden filmit ovat vaarassa vaurioitua.

– Vanhimmista kuvista etenemme eteenpäin aluksi noin kymmenen vuoden välein, ja täytämme loput ajan kanssa, Laaksonen sanoo.

Ensimmäisen kuukauden aikana avattu arkisto on kerännyt paljon positiivista palautetta. Muun muassa pari arkeologia on osoittanut kiitollisuutensa Maanmittauslaitosta kohtaan, kertoo kartastopäällikkö Heli Laaksonen.

Tietyistä asioista tavallinen kartta kertoo vain murto-osan totuudesta. Silloin ilmakuvat ovat tärkeä apu.

– Metsien ja luonnon tilaa on mahdotonta nähdä tavallisesta kartasta. Esimerkiksi Metsähallitukselle ilmakuvat ovat korvaamaton väline metsien entisöinnin kannalta, sillä ilmakuvat näyttävät metsänhakkuut ja uusien puustojen kasvun, Heli Laaksonen pohtii.

Myös kartoitus ja rakentaminen uudelle alueelle on turvallisempaa ilmakuvien avulla. Vanhan kaatopaikan tai huoltoaseman paikalle rakennettaessa uusi rakennus saattaa altistua saastuneelle maaperälle. Siksi on hyvä seurata, mitä milläkin tontilla on aikoinaan ollut.

Mitä historiallisista ilmakuvista sitten kannattaa käydä katselemassa?

Oman pihapiirin tai lapsuudenkodin vaiheiden seuraaminen on hyvin mielenkiintoista. Näiden kuvien välissä rakentui autotalli ja kaatui pihakuusi. Tuolla näköjään lähistölle tehtiin puisto ja kauppa.

Heli Laaksonen suosittelee perehtymään ilmakuvien kautta Porkkalan historiaan.

– Etenkin sotahistoriasta kiinnostuneelle Porkkalan miehityksen aikaiset ilmakuvat ovat kiehtovia. Vanhin kuva on nyt vuodelta 1956, mutta vuoden 1944 kuva on tulossa pian.

Myös Helsinki-Vantaan jatkuvia muutoksia ja nopeaa kasvua on Laaksosen mukaan hauskaa seurata ilmakuvien avulla.