Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Raili Front ja Pirkko Kangasniemi muistelevat ensi- ja turvakodin vaiheita Ensi Kotien hyväksi työtä tehneiden naisten, Rauha Ilosen, Minna Sillanpään ja Anna-Liisa Laajavaaran katseiden alla. Sami Saarenpää

Yhteiskunnan hylkäämiä nuoria äitejä ei auttanut kukaan, kunnes 1950-luvulla Jyväskyläänkin perustettiin Ensi Koti – aluksi toiminnan pelättiin rapauttavan naisten moraalia

Keski-Suomen ensi- ja turvakotiyhdistys sai alkunsa kevättalvella 1955 Jyväskylässä.

Jaana Ojala

Kevättalvella 1955 kolme naista kävelee Jyväskylän keskustasta jäätä pitkin kohti Suuruspäätä ja siellä myynnissä olevaa Peltoniemen tilaa. Matkaan ovat lähteneet Ensi Kotien Liiton toiminnanjohtaja Martta Salmela-Järvinen sekä Rauha Ilonen ja Fanni Front Keski-Suomen Ensi Koti -yhdistyksestä. Naiset eivät suunnittele järvenrantatilan ostoa viljelysmielessä, vaikka ajatus peruna- ja kasvimaasta sekä puutarhasta viinimarjapensaineen varmasti jo onkin ajatuksissa. Naiset ovat yhdistyksen asialla. Yhdistyksen, jonka suunnitelmissa on luoda kodinomainen paikka oman perheen ja yhteiskunnan hyljeksimille yksinäisille äideille.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Keskisuomalainen digi vain 9,90 € / kk ja käytössäsi on verkon rajaton käyttöoikeus, päivän lehti -sovellus sekä uutissovellus mobiililaitteille.

Voit myös vaihtoehtoisesti tilata määräaikaisen 24 h digitilauksen.

Tilaa tästä 2 kk vain 9,90 € / kk Tilaa 24 h 3 € Olen jo tilaaja