Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

IS: Jyväskylästä kotoisin oleva nuorempi konstaapeli Tatu Niemi pelasti työpareineen ohikulkijoiden kanssa uppoavasta autosta kuusi ihmistä ja koiran Helsingin Kauppatorilla – "Jää mieleen tärkeimpänä oppina"

Helsingin Kauppatori. Arkistokuva. Jussi Vehkasalo

Minja Viitanen / STT, Riikka Minkkinen

Kun henkilöauto ajautui torstaina iltapäivällä Helsingin Kauppatorilla sijaitsevaan satama-altaaseen, paikalle sattunut partiointitehtävissä ollut poliisi hyppäsi veteen auttamaan autossa ollutta kuusihenkistä perhettä.

– Ajoimme partiokaverin kanssa Kaivopuistosta kohti Kauppahallia kun minusta näytti siltä, että valkoinen auto humpsahti veteen, kertoo vanhempi konstaapeli Teemu Heikkilä, 34, STT:lle.

Heikkilän työparina tilanteessa oli Ilta-Sanomien mukaan Jyväskylästä kotoisin oleva nuorempi konstaapeli Tatu Niemi, 37, Heikkilä puolestaan on lehden mukaan kotoisin Vetelistä Keski-Pohjanmaalta.

Tapahtumapaikan vieressä sattui olemaan merivartioston alus, joten hetken partio mietti, voisiko kyseessä olla jokin harjoitus.

– Tilanne oli niin epätodellisen näköinen, Heikkilä toteaa.

Partio siirtyi lähemmäs satama-allasta ja pian oli selvää, että tilanteessa oli tosi kyseessä. Vedessä olevan auton ikkunoista kömpi ulos aikuisia ja pieniä lapsia.

Heikkilä päätti itse lähteä pelastamaan perhettä vedestä. Partiokollega Niemi jäi hoitamaan radioliikennettä.

– En tiennyt, kuinka hyvin kollega osaa uida ja koska itselläni on uimataustaa, ei vesi ole mikään ongelma. Siellä kyllä pärjään, Heikkilä kertoo.

Kaksi sivullista oli jo ehtinyt auttamaan perhettä autosta ulos ikkunoiden kautta. Heikkilän arvion mukaan pieniä lapsia oli autossa kaksi, teini-ikäisiä yksi ja aikuisia kolme.

– Katsottiin, että kaikki ovat ulkona autosta ja siinä veden varassa, että kukaan ei ainakaan tässä vaiheessa uppoa sinne.

Yksi siviilipelastajista auttoi yhden pienen lapsen lähelle saapuneeseen kumiveneeseen ja toinen lähti uimaan toisen pienen lapsen kanssa rantaan. Loput vedessä olleet ihmiset sekä perheen mäyräkoira autettiin läheiselle lautalle.

Niemi kertoo Ilta-Sanomille olevansa vielä opiskelijan kirjoissa.

– Tapahtuma jää kyllä varmasti mieleen tähänastisen poliisin ammatin opiskelun tärkeimpänä oppina, Niemi kertoo.

Tilanteesta selvittiin ilman vakavia loukkaantumisia.

– Kenellekään ei tullut mitään vakavampia fyysisiä vammoja, mutta lapset olivat tietysti kovin järkyttyneitä, kertoo Heikkilä.

Tapahtumat keräsivät Heikkilän mukaan paljon ihmisiä ympärille katsomaan ja kuvaamaan. Nopeassa tilanteessa auttaneita ohikulkijoita hän kiittelee.

– Siviileillä oli todella iso rooli, he toimivat todella hienosti. Iso hatunnosto heille, jotka auttoivat.

Poliisi tutkii tapausta. Asiasta on kirjattu rikosilmoitus nimikkeellä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut