Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Podcast: Jyväskyläläinen studioguru jyrähtää nykymusiikin tilasta: "Musan tekemisessä huijataan ihmisiä monella tavalla, eikä se jää pelkästään lauluosuuksien virittämiseen"

Kuvituskuva äänitysstudiosta. Linda Varoma

Keskisuomalainen

Muun muassa Funkykarkureista ja Semmareista tuttu jyväskyläläismuusikko Janne Kettunen ei säästellyt sanojaan Radio Keskisuomalaisen lähetyksessä puhuessaan vallalla olevista asenteista ja toimintatavoista musiikin äänittämisen ja tuottamisen saralla. Studio Audiota Jyväskylässä pyörittävän Kettusen mukaan musiikkia tuotetaan ja yksityiskohtia hierotaan nykyisin aivan liikaa.

– Äänityksissä kaikki korjataan; vireet, taimaus ja dynamiikka tapetaan.

Nykyään studioon tulevat bändit ja artistit saattavat jo lähtökohtaisesti ajatella, että kaiken voi korjata jälkikäteen.

– Luotetaan teknologiaan ja kopioidaan vaikka sama kertosäe kaikkiin biisin kertosäkeisiin. Suoraan sanottuna se on mun mielestä ihan perseestä, Kettunen naurahtaa.

Tänä päivänä kuulee usein puhuttavan autotunesta. Kettusen mukaan autotune on kuitenkin jo vanhaa teknologiaa. Parempaakin on tarjolla. Nykyteknologialla lauluja pystytään virittämään jopa livekonserteissa. Eikä se ole edes kovin vaikeaa.

– Livenä lauluja on viritetty jo pitkän aikaa, mutta enemmän käytetään sitä, että siellä soitetaan studiossa hierottuja juttuja – eli ne tulee nauhalta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut