Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yön uutiskooste: Vihreät järjestelee ministerisalkkunsa, THL: Iäkkäiden heikot nettitaidot voivat syrjäyttää palveluista, Sydneyn yli kolme kuukautta kestänyt koronasulku päättyi

Vihreät järjestelee ministerisalkkunsa puheenjohtaja Maria Ohisalon vanhempainvapaan ajaksi. Emmi Korhonen

STT

Vihreät päättää tänään ministeritehtävien jaosta sisäministeri Maria Ohisalon loppusyksyllä alkavan vanhempainvapaan aikana. Päätöksen sijaisjärjestelyistä tekevät vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä, jotka ovat koolla Helsingissä iltapäivällä puoli viidestä lähtien.

Mediatietojen mukaan Ohisalo olisi esittämässä ympäristö- ja ilmastoministeriksi eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Emma Karia, mutta Ohisalon seuraaja sisäministeriksi on yhä epävarma. Arvioissa on nostettu esiin nykyisen ympäristöministerin Krista Mikkosen ja Atte Harjanteen nimet.

Myös Ohisalon tilalle puolueen puheenjohtajaksi nouseva Iiris Suomela on ilmoittanut olevansa käytettävissä ministeriksi.

THL: Iäkkäiden heikot nettitaidot voivat syrjäyttää palveluista

Ikääntyneistä 70 vuotta ja erityisesti 80 vuotta täyttäneet kokevat muita useammin, että sosiaali- ja terveyspalveluiden sähköinen asiointi ei koske heitä. Tämä käy ilmi kahdesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta.

THL toteaa, että verkkopalvelujen lisääntyessä niiden tuottamisessa ja kehittämisessä tulisi ottaa huomioon haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien kuten ikääntyneiden tarpeet. THL:n tutkimusprofessori Tarja Heponiemi sanoo tiedotteessa, että digitalisaatio ei saa syrjäyttää, vaan sen avulla on tavoiteltava helpommin saavutettavia ja käytettäviä palveluita.

Lapsiavioliitot aiheuttavat yli 60 tytön kuoleman joka päivä

60 tyttöä kuolee päivittäin lapsiavioliitoista aiheutuviin raskauksiin ja synnytyksiin, kertoo Pelastakaa Lapset.

Lähes puolet lapsiavioliittoihin liittyvistä kuolemantapauksista tapahtuu Länsi- ja Keski-Afrikassa. Teini-ikäisten äitiyskuolleisuus on näillä alueilla suurempi kuin missään muualla maailmassa.

Pelastakaa Lasten mukaan koronapandemia on osaltaan edelleen pahentanut lapsiavioliittoihin ajavaa eriarvoisuutta ja johtanut koulujen sulkemiseen, terveyspalvelujen ylikuormittumiseen tai sulkemiseen ja yhä useampien perheiden köyhyyteen.

Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää.

Australian suurimman kaupungin Sydneyn yli kolme kuukautta kestänyt koronasulku päättyi

Australian suurimman kaupungin Sydneyn yli kolme kuukautta kestänyt koronasulku on päättynyt täysin rokotetuille. Muille on yhä voimassa koronasulun aikaiset rajoitukset.

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jossa Sydneykin sijaitsee, on täysin rokotettu yli 73 prosenttia yli 16-vuotiaista. Noin 90 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksensa.

Sydneyssä on yhä voimassa koronarajoituksia myös rokotetuille. Esimerkiksi kokoontumisrajoituksia on voimassa.

Victorian osavaltiossa sijaitsevassa Melbournessa jatkuu koronasulku.

Alar Karisin virkakausi Viron presidenttinä alkaa

Elokuun lopussa Viron uudeksi presidentiksi valittu Alar Karis aloittaa tänään virassaan. 63-vuotias Karis on Viron kuudes presidentti, ja hän seuraa tehtävässä Kersti Kaljulaidia, joka ei pyrkinyt jatkokaudelle.

Virossa presidentin virkakausi kestää viisi vuotta ja sama ihminen voi toimia presidenttinä enintään kaksi kautta peräkkäin.

Karis on toiminut ennen presidenttiyttään Viron kansallismuseon johtajana. Hän on aiemmin työskennellyt myös muun muassa Tarton yliopiston rehtorina ja Viron valtiontalouden tarkastusviraston johtajana.

Virossa presidentin virka on enimmäkseen edustuksellinen.

Ranska juhlii Kansojen liigan voittoa

Ranska vei myöhään sunnuntaina voiton Espanjasta Kansojen liigan finaalissa Milanossa luvuin 2–1.

Avausmaalin iski Espanjan Mikel Oyarzabal ottelun 64. minuutilla. Ranskan Karim Benzema kuitenkin tasoitti tilanteen 1–1:een vain kaksi minuuttia myöhemmin. Ratkaisevasta maalista vastasi Ranskan Kylian Mbappe ottelun 80. minuutilla.

Aiemmin sunnuntaina pelatussa pronssiottelussa olivat puolestaan vastakkain Italia ja Belgia, joista voiton vei Italia niin ikään luvuin 2–1. (Lähde: AFP)

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut