Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Saija Tuupanen jännitti paluuta lavoille ja voitti Syksyn sävel-kilpailun – nyt hän lähtee puolisonsa Sami Hedbergin kanssa yhteiselle joulukiertueelle: "Samilla on upea lauluääni"

Saija Tuupanen voitti tämän vuoden Syksyn sävel -kilpailun Kuuransydän-kappaleellaan. Mira Tiinanen

Hannu Jarva

Syksyn sävel -laulukilpailu oli vanhaan vinyylilevyaikaan aikaan, varsinkin 1970- ja 80-luvuilla, yksi vuoden suosituimmista televisio-ohjelmista. Vuosi toisensa jälkeen kisasta löytyi takuuvarmoja superhittejä Suomen levylistojen kärkeen.

Joistain näistä kisan voittajista on tullut jopa ikivihreitä. Voittajalistalta löytyy hyvin tuttua kevyen musiikin tuotantoa kuten Sanat eivät riitä kertomaan, St. Pauli ja Reeperbahn, Daa-da daa-da, Evakkoreki, Minttu sekä Ville, Se on salaisuus sekä Surun pyyhit silmistäni.

Nyt tämä aikansa suosituimpiin televisio-ohjelmiin kuulunut Syksyn sävel palasi taas kuvaruutuihin Alfa TV:llä. Tämän vuoden voittajasävelmän Kuuransydän esitti Jyväskylästä Helsinkiin muuttanut vuoden 2003 tangokuningatar Saija Tuupanen.

Tähän saakka Tuupanen on palkittu laulajana, niin tangokuningattarena, vuoden tanssittajana kuin vuoden naissolistinakin. Nyt heltisi voitto hänen esittämälleen kappaleelle.

– Tällä kertaa saivat minun lisäkseni myös säveltäjä ja sanoittaja jännittää lopputulosta.

Voittajalaulusta on selvästikin tykätty. Tuupanen on saanut runsaasti positiivista palautetta uudesta kappaleesta.

Haluaisin muutenkin vanhan ajan takaisin postikorttien lähettämistä myöten.

– Viestejä ja kiitoksia on tullut. Se laulu on mennyt monella suoraan sydämeen. Siinä ovat kaikki palaset – sävellys, sanoitus, sovitus ja nähtävästi myös esitys – kohdallaan.

Kuuransydämen on säveltänyt Timo Forsström ja sanoittanut Nina Granroth.

– Lähtiessäni mukaan kisaan en ajatellut yhtään, että joudun jännittämään niin paljon. Jännitys kasvoi koko ajan mitä lähemmäksi kilpailu tuli.

Saija Tuupanen koki heti Kuuransydämen omaksi laulukseen. Hän halusi sen esitettäväkseen, kun sitä tarjottiin.

– Kun ensimmäisen kerran kuuntelin sen, koin heti, että siinä on jotain sielukasta.

Ihmisiä on kiinnostanut se, että laulaako Sami. Kyllä hän laulaa.

Syksyn sävel -kilpailun kulta-ajat ajoittuvat aikaan ennen Saija Tuupasen syntymää. Kysyttäessä kuningattarelle tulee kisasta mieleen ainakin Kirkan Surun pyyhit silmistäni ja Mikko Alatalo, joka on voittanut kilpailun enemmän kuin kaksi kertaa.

Saija Tuupasen syntymävuonna 1982 kilpailun voitti Mika Sundqvistin Hormoonihiiret.

Saija Tuupaselta ilmestyi juuri myös uusi levy, joka sisältää uutta ja vanhaa iskelmää. Yksi näistä tutuimmista on Paula Koivuniemen tunnetuksi tekemä Ruusuja ja shampanjaa.

Levy ilmestyy cd:nä. Laulaja miettii, tekisikö hän siitä myös vinyylin.

– Vielä on sellaistakin kuulijakuntaa, joka haluaa sen oikean levyn. Haluaisin muutenkin vanhan ajan takaisin postikorttien lähettämistä myöten. Nykyisin on ihan liikaa kaikkea Facebookia, Instagramia ja Spotifyta.

Parhaillaan Saija Tuupanen valmistelee yhteistä joulushowta puolisonsa, koomikko Sami Hedbergin kanssa.

Jo nimikin kertoo, että joulu aiheena näkyy ja kuuluu pariskunnan ohjelmassa.

– Ohjelma keskittyy pääosin jouluun. Tietenkään Samin roolia hauskuuttajana ei pidä unohtaa, Tuupanen kertoo.

– Ihmisiä on kiinnostanut se, että laulaako Sami. Kyllä hän laulaa. Hänellä on upea ääni. Kun kuulin hänen ensi kertaa laulavan, syntyi ajatus, että voisimmeko tehdä jotain yhdessä.

Tuupasen ja Hedbergin joulushow nähdään kahdeksassa kaupungissa, myös Jyväskylässä (9.12.) ja Muuramessa (19.12.). Kiertueen kapellimestari on Mikael Konttinen.

Joulunalusaikoina Saija Tuupanen on usein kiertänyt Suomea esittämässä joululauluja. Nyt tämän sortin kiertäminen jää pois.

– Minulla on vain kaksi yksittäistä joulukonserttia.

Vaikka menestystä on tullut laulukilpailusta ja laulukeikkoja on ilmestynyt almanakkaan, Tuupasen syksyä varjostaa kuitenkin isän vakava sairastuminen.

Korona-aika ja suljetut tanssipaikat tekivät loven myös Saija Tuupasen ansiotuloon. Rahan tulo loppui niin häneltä kuin monelta muultakin esiintyvältä taiteilijalta täysin.

– Oli se tietysti myös opettavaista aikaa. Kun on aina tottunut tekemään työtä ja saanut siitä palkkaa, niin nyt piti tarkkaan miettiä, mihin sitä rahaa panee ja millä elää. Toisaalta korona mahdollisti hyvänkin elämän. Sitä huomasi, miten vähällä tulee toimeen. Oikeasti nautin levostakin, Tuupanen sanoo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut