Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Metsähiiret voivat majoittua pakkasilla autoihin, joulun paluuliikenne on vilkkaimmillaan tänään, lentoja peruttu maailmalla jo yli 6 400

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Metsähiiret voivat hakeutua pakkasilla suojaan myös autoihin

Pakkaset saavat metsähiiret hakeutumaan asuin- ja ulkorakennuksien lisäksi myös autoihin sisälle. Tätä tapahtuu vuosittain, vaikkakin tänä vuonna selvästi vähemmän kuin viime vuonna, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan. Viime vuosi oli yksi parhaista metsähiirivuosista Suomessa vuosikymmeniin.

Ilmiö koskee syksyä ja alkutalvea, joten hiiret hakeutuvat rakennuksiin ja autoihin enää harvemmin tammi-helmikuussa.

Metsähiiriä löytyy Suomen luonnosta suurin piirtein Vaasa–Kuopio-linjan eteläpuolelta. Niitä on eniten maaseutuympäristössä, mutta niihin voi usein törmätä myös taajama-alueilla.

Jos auton matkustamossa on jälkiä hiiristä, lattiatiloihin voi laittaa hiirenloukkuja.

Joulun paluuliikenne vilkkaimmillaan tapaninpäivänä

Joulun paluuliikenteen odotetaan olevan vilkkaimmillaan tänään tapaninpäivänä. Eniten liikennettä arvioidaan olevan keskipäivän ja iltakahdeksan välillä.

Fintrafficin tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että joulun paluuliikenne on tyypillisesti vilkkaimmillaan tapaninpäivänä.

Joulunajan arkipyhien puuttumisen vuoksi joulunajan liikenne myös ajoittuu tänä vuonna lyhyelle aikavälille.

Huonon ajokelin varoitus on voimassa Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla iltapäivälle asti.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan joulun voimakkaat lumikuurot rauhoittuvat tapaniksi. Täysin poutainen sää ei kuitenkaan ole.

HS-gallup: Enemmistö hyväksyisi turvapaikkahakemusten vastaanoton tilapäisen lopettamisen, jos taustalla hybridivaikuttamista

Enemmistö Helsingin Sanomien kyselyyn vastanneista hyväksyisi turvapaikkahakemusten vastaanoton tilapäisen lopettamisen, jos siirtolaisia käytettäisiin hybridivaikuttamisen välineenä.

Vastaajista 63 prosenttia on sitä mieltä, että turvapaikkahakemuksien vastaanotto voitaisiin lopettaa mainitussa tilanteessa, vaikka se olisi vastoin Suomen solmimia kansainvälisiä sopimuksia. Vajaa viidennes vastustaa asiaa.

Lisäksi vastaajista kolmannes kannattaa sitä, että Suomen itärajalle rakennettaisiin lisää esteitä, kuten aitoja. 45 prosenttia vastustaa sitä.

Kyselyyn vastasi reilu tuhat suomalaista, ja sen toteutti Kantar TNS.

BBC: Lapissa on kateissa tuhansia poroja - sarvipäät ovat lähteneet etsimään ravintoa

Lapissa on kateissa tuhansia poroja, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Suomalaisten ja ruotsalaisten poronhoitajien on ollut vaikeuksia löytää poroja, jotka ovat lähteneet etsimään ravintoa niiden ruuan jäätyä jääpeitteen alle.

Luonnonvarakeskuksen edustajan mukaan porot eivät pysty kaivamaan jäätä, mutta lumen alla piilottelevaan jäkälään ne pääsevät helposti käsiksi.

Sarvipäitä on jäljitetty myös helikoptereilla. Koillis-Ruotsissa poroja hoitava Tomas Seva kertoo BBC:lle, että etsintöjä on tehty yötä päivää.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin MTV:n uutiset.

Maailmalla on peruttu joulun aikana koronan vuoksi jo yli 6 400 lentoa

Ympäri maailman on peruttu joulun aikana jo yli 6 400 lentoa. Lisäksi tuhannet lennot ovat olleet myöhässä pyhien aikana. Asia selviää Flight Aware -sivuston seurannasta.

Lentoja on peruttu muun muassa koronatilanteen vuoksi. Uutiskanava CNBC:n mukaan Yhdysvalloissa lentoja on jouduttu perumaan myös sään takia.

Jouluaattona lentoja peruttiin noin 2 400 ja myöhästyneitä lentoja oli noin 11 000.

Joulupäivänä peruttuja lentoja kasaantui yli 2 800 ja myöhästyneitäkin yli 8 400.

Tapaninpäivältä oli peruttu jo lähes 1 300 lentoa Suomen aikaa varhaisaamusta. (Lähde: AFP)

Kaakkois-Aasian tuhoisasta tsunamista kulunut 17 vuotta

Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan tapaninpäivänä vuonna 2004 iskeneestä, historiallisen tuhoisasta tsunamista on tänään kulunut 17 vuotta.

Tsunami sai alkunsa Indonesiaan kuuluvan Sumatran saaren luoteispuolella tapahtuneesta poikkeuksellisen voimakkaasta maanjäristyksestä.

Hyökyaallot aiheuttivat suurta tuhoa erityisesti Indonesiassa, Thaimaassa, Sri Lankassa ja Intiassa. Pahimmat tuhot kärsittiin Indonesiassa, jossa kuoli noin 170 000 ihmistä.

Thaimaassa sai surmansa satoja ulkomaalaisia, sillä tsunami osui kiireisimpään lomasesonkiin. Suomalaisia luonnononnettomuudessa kuoli 179.

Korealaisen menestysyhtye BTS:n jäsenistä kolmella koronatartunta

Kolme korealaisyhtye BTS:n jäsentä on saanut koronavirustartunnan, kertoo yhtyettä manageroiva Big Hit Music.

Menestyksekkään K-pop-yhtyeen jäsenet saivat positiiviset testitulokset palattuaan Yhdysvalloista, jossa yhtye oli esiintynyt ensimmäistä kertaa liveyleisön edessä sitten koronapandemian alkamisen.

Seitsenhenkisestä yhtyeestä RM ja Jin saivat positiiviset testituloksensa lauantaina. Päivää aiemmin oli jo ilmoitettu Sugan saaneen tartunnan.

RM:llä ja Sugalla ei ole manageritoimiston mukaan oireita. Jinillä on puolestaan ollut lievää kuumetta. Kaikki kolme ovat täysin rokotettuja. (Lähde: AFP)

Pronssia puolustava Nuoret Leijonat aloittaa MM-kisat jälleen Saksaa vastaan

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkue aloittaa nuorten MM-turnauksen tänään Saksaa vastaan. A-lohkon ottelu alkaa Kanadan Edmontonissa Suomen aikaa kello 21.

Vuoden takaisista MM-kisoista pronssia puolustava Suomi voitti tuolloin ensimmäisessä pelissään Saksan 5–3.

Samassa alkulohkossa Suomen ja Saksan kanssa pelaavat Itävalta, Tshekki ja Kanada. B-lohkossa pelaavat maailmanmestari Yhdysvallat, Venäjä, Ruotsi, Slovakia ja Sveitsi.

Puolivälieriin jatkaa kummastakin lohkosta neljä parasta.

LeBron James pussitti itsensä NBA:n uudeksi joulupäivän pistekuninkaaksi

Los Angeles Lakersin paidassa pelaava LeBron James on noussut koripalloliiga NBA:n uudeksi joulupäivän pistekuninkaaksi. Lakers kertoo asiasta Twitterissä.

James ohitti tuoreeltaan Brooklyn Netsiä vastaan pelatussa ottelussa ennätystä aiemmin hallinneen Lakers-legenda Kobe Bryantin.

Sekä Jamesilla että Bryantilla on tilillään 16 joulupäivänä pelattua ottelua, kertoo NBA.com-sivusto. LeBronilla on kuitenkin tuoreen kotikoitoksen jäljiltä 397 pistettä, kun Bryantin aiempi jouluennätys oli 395.

Edellinen joulukuningas Bryant kuoli helikopterionnettomuudessa lähes kaksi vuotta sitten.