Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Banksy toi käsittämättömän väkiryntäyksen Mänttään viime kesänä – nyt Serlachius-museoissa on esillä Andy ja kolme ladya

Maailman kuuluisin katutaiteilija Banksy on ilmiö, joka keräsi viime kesänä peräti 120 000 kävijää Serlachius-museoiden taidemuseo Göstaan. Tänäkin kesänä odotukset ovat positiiviset, kun vietetään ensimmäistä koronarajoituksista vapaata kesää.

Göstassa päärooleissa on kaksi Englannista tulevaa taiteilijaa, Rachel Kneebone ja Clare Woods, sekä yhdysvaltalainen valokuvataiteilija Andy Freeberg. Gustafissa esittäytyy vielä kolmaskin naistaiteilija Isosta-Britanniasta, Trish Morrissey.

Göstan päänäyttelytilassa on esillä Kneebonen arvoituksellisia, valkoisia posliiniveistoksia. Taiteilija on sanonut, että ihmisruumiissa on samanlaista herkkyyttä kuin posliinissa. Samoin kuin ihmiset myös posliini voi välittää merkkejä, liikkeitä ja tunteita.

– Punoutua-näyttelyn piti tulla meille jo kaksi vuotta sitten, mutta korona sotki aikataulut. Tänä aikana Kneebonesta on kasvanut taiteilija, joka luetaan kansainvälisesti todella kiinnostaviin nykytaiteilijoihin, kertoo tiedottaja Susanna Yläjärvi.

Kuvataiteilija Woods maalaa intuitiivisella otteella suuria ja pienempiä maalauksia. Menneen ja tulevan välissä -näyttelyssä nähdään kukka-asetelmia ja sulkutilan aikaansaamia tunnelmia.

Freeberg on puolestaan valokuvannut Where Art Thou? -näyttelyynsä muun muassa taidegallerioiden, taidemessujen ja uusrikkaiden asuntoja humoristisella otteella.

– Morisseyltä nähdään entisellä pääkonttorilla erittäin laaja näyttely, joka leviää kolmeen kerrokseen. Valokuvataiteilija kuvaa itseään usein erilaisissa rooleissa.

Yläjärvi lupaa, että Göstan kartanon klassikkonäyttelyssä on esillä vetonaula, jota yleisö rakastaa.

– Albert Edelfeltin Porilaisten marssi on paperipohjainen teos, siksi sitä ei voi pitää pitkiä aikoja esillä, mutta tänä kesänä se jälleen ripustetaan paikoilleen.

Tämän kesän varsinainen iso juttu on Göstan taidesaunan avautuminen. Rantasaunassa on paitsi pyöreä löylyhuone myös paljon taidetta ja designia. Ainutlaatuisessa saunarakennuksessa on yleisövuoro aina maanantaisin. Muina aikoina saunaan pääsee tilauksesta.

Kahden ja puolen kuukauden ajan taide levittäytyy Mäntässä lähes kaikkialle, kun XXVI Mäntän kuvataideviikot käynnistyvät 12. kesäkuuta. Kuraattori Markus Kåhren on valinnut näyttelyyn peräti 38 taiteilijaa, joista osa kuuluu taiteilijaryhmiin.

Poikkeuksellista on se, että taiteilijoiden joukossa on kuvataiteilijoiden lisäksi muusikoita ja kirjallisuuden huippunimiä.

Elokuussa kulttuurinnälkäisiä hellitään vielä Mäntän musiikkijuhlilla, jota pidetään Suomen merkittävimpänä pianotapahtumana. Konserteissa esiintyvät muun muassa nuoremman polven tähtipianistit Yulianna Avdeeva ja Seong-Jin Cho sekä Angela Hewitt ja Olli Mustonen.

Mäntän Musiikkijuhlien pääkonserttipaikka on Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-sali. Konsertteja kuullaan myös Mäntän Klubilla sekä Mäntän ja Vilppulan kirkoissa.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteen tästä.