Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskyläläinen Alpa tylyttää virheelliset tuotteensa tuhoavaa XXL:ää ja muita vaatejättejä – "Jos tällainen pieni ja nuori brändi saa ratkaistua nämä ongelmat, se onnistuu kyllä isommiltakin"

Jyväskyläläinen alpakanvillasta valmistettuihin neuleisiin erikoitunut Alpa tylyttää vaate- ja urheiluketjuja virheellisten tuotteiden tuhoamisesta. Yrityksen mukaan suurten yritysten tapa heittää pienestikin valmistusvirheelliset tuotteensa suoraan roskiin ei ole harvinainen, vaan jokainen alalla työskennellyt tunnistaa ilmiön.

Asia nousi pinnalle, kun Helsingin Sanomat julkaisi torstaina artikkelin Turun Skanssin XXL-myymälän jätelavasta. Lavalle oli heitetty tuhansien eurojen arvosta lievästi valmistusvirheellisiä tuotteita, jotka myymälän työntekijät olivat tuhonneet lopullisesti viiltämällä ne rikki mattoveitsillä.

XXL-ketju perusteli menettelyä HS:lle valmistajien vaatimuksilla: jos tuotteesta on saatu korvaus, ei sitä saa myydä eteenpäin. Myöhemmin ketju täsmensi antavansa käyttö- muttei myyntikelpoiset tuotteensa Punaiselle Ristille, mikäli tavarantoimittaja sen hyväksyy. Tuhoaminen on XXL:n tiedotteen mukaan viimeinen keino.

Alpan mukaan tällainen menettely ei ole vastuullista eikä kestävää. Yrityksen markkinointijohtajan Lauri Hilliahon mukaan tuotteen tuhoaminen on vanhanaikaista. Nykyaikaa on tuotteiden käyttöiän maksimointi.

– Yritykset tärvelevät asiakkaidensa reklamoimia tuotteita monista syistä. Voidaan pelätä, että niiden myynti vaikuttaisi täysihintaisten tuotteiden menekkiin ja brändin maine kärsii pikkuvikaisten tuotteiden päätyessä hyväntekeväisyyteen tai kierrätykseen.

Hilliaho sanoo, ettei yrityksillä useinkaan ole halua tai kykyä tuotteiden korjaamiseen. Tällöin tuote menee roskiin ja siihen käytetyt luonnonvarat hukkaan.

Jyväskylässä jo kymmenen vuotta toiminut Alpa on valinnut toisen tien. Yritys ostaa asiakkailta vaihdossa käytettyjä neuleitaan. Ne huolletaan uudelleen myyntikuntoon.

– Jos tällainen pieni ja nuori brändi saa ratkaistua nämä ongelmat, se onnistuu kyllä isommiltakin. Tarvitaan vain ammattiylpeyttä ja halua. Haaste on sama kaikilla. Asiakaspalautuksia, valmistusvikoja ja prototyyppejä kertyy, vaikka kuinka tekisi laatua. Ratkaisu ei ole viskata niitä roskikseen ja työntää päätä pensaaseen, Hilliaho toteaa.

Hänen mukaansa yrityksen brändi ainoastaan kohoaa, ei kärsi. Lisäksi korjatut tuotteet on saatu myytyä hyvään hintaan.

– Ei sitä kannata kainostella, kyse on kuitenkin liiketoiminnasta. Liiketoiminnallinen hyöty on yritysten ekologisen kehityksen tärkeä ajuri.

Alpa on tehnyt korjatuilla ja huolletuilla tuotteillaan kolmessa vuodessa noin 160 000 euron tilin. Niitä on myyty verkkokaupan kautta yhteensä noin 1500 kappaletta. Keskihinta on ollut 120 euroa.

Alpa perustettiin vuonna 2012. Sen liikevaihto on kasvanut viimeiset vuodet valtavalla tahdilla. Vuonna 2018 liikevaihto oli 0,8 miljoonaa euroa, vuonna 2021 päästiin jo 2,3 miljoonaan euroon. Tilikauden tulos nousi samalla noin 213 000 euroon.