Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Laajassa korruptiovyyhdessä annettu noin 370 000 euron edestä lahjuksia – Keski-Suomessa kaksi "tilaajalahjoja" vastaanottanutta sai jo potkut

Helsingin poliisi kertoo saaneensa valmiiksi laajan korruptiovyyhdin esitutkinnan. Kahta ihmistä epäillään sekä törkeästä lahjuksen antamisesta että törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa.

Epäilty lahjusten antaminen on tapahtunut teollisuuskemikaaleja ja siivousaineita myyneen yrityksen toiminnassa. Poliisin mukaan kyse on ollut asiakasyrityksen yhteyshenkilöille annetuista tilaajalahjoista. Ne ovat olleet esimerkiksi viihde-elektroniikkaa ja lahjakortteja. Yksittäisen lahjojen arvo on vaihdellut 50 euron ja noin 30 000 euron välillä riippuen asiakkaan tilausten loppusummasta.

– Lahjusrikoksia koskevien tilaajalahjojen arvonlisäverollinen yhteisarvo on noin 370 000 euroa. Kysymys on lahjusten arvossa sekä erityisesti lahjusten ottajien lukumäärässä mitattuna todennäköisesti yhdestä suurimmista korruptiorikoksista, arvioi tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Visa Weckström tiedotteessa.

Jo aiemmin syyteharkintaan oli siirretty yhteensä 80 lahjusten ottamista koskevaa tapausta. Osa tapauksista on jo käsitelty tuomioistuimessa. Keski-Suomen käräjäoikeudessa syytteisiin vastasi maaliskuussa viisi rikoksesta epäiltyä. Heistä kaksi toimi yksityisten yritysten palveluksessa, kaksi julkisella puolella ja yksi työskenteli seurakunnassa.

Vakavin syyte törkeästä lahjuksen vastaanottamisesta vei viran Kivijärven rakennusinsinöörinä ja teknisen johtajan virassa toimineelta mieheltä. Oikeus katsoi miehen ottaneen vastaan lahjakortteja ja elektroniikkaa yli 22 000 euron edestä samalla, kun hän teki kolmen vuoden aikana tilauksia yhtiöistä yli 100 000 eurolla. Mies tuomittiin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen, määrättiin viralta pantavaksi ja velvoitettiin korvauksiin.

Jyväskylän kaupungin palveluksessa työskennellyt mies vastaanotti elektroniikkaa ja lahjakortteja 20 000 euron arvosta. Hän sai törkeästä lahjuksen ottamisesta kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Kaupunki oli irtisanonut miehen jo aiemmin asian tultua ilmi.