Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuva-arvio | Amsterdam on draamallinen kudelma, jonka huipentumista kohti loppua katsoja seuraa herpaantumatta

Neljän tähden Amsterdam sisältää rakkautta, murhaa ja monipolvista juonittelua.

Elokuvat

Amsterdam

Ohjaus David O. Russell. Rooleissa: Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Andrea Riseborough, Anya Taylor-Joy, Chris Rock, Michael Shannon, Mike Myers, Rami Malek ja Robert de Niro.

Rikkaat amerikkalaiset liikemiehet ja pankkiirit ihastuivat 1930-luvun alussa Euroopassa rehottavaan fasismiin. Mussolini ja Hitler edustivat bisnesmiehille tiukkaa kuria ja vallan keskittymistä entistä tiukemmin rahan äärelle. He suunnittelivat vallankaappausta, jonka toteuttamiseen he tarvitsivat nokkamiehen – kunnioitetun sotilaan, jonka valtaannousua kansa tukisi.

Elokuvan tarina perustuu historiallisiin olettamuksiin sekä todelliseen henkilöön – merijalkaväen kenraaliin Smedley Darlington Butleriin (1881–1940), joka on yhä eräs palkituimpia yhdysvaltalaisia sotilaita. Hän paljasti vuonna 1934, että amerikkalaiset rahamiehet aivan tosissaan olivat suunnitelleet rahavallankaappausta ja että häntä olisi pyydetty operaation keulakuvaksi.

Amsterdam on monipolvinen elokuva, jossa näitä tapahtumia käsitellään sekä 1930-luvun näkökulmasta että I maailmansotaan ja sen jälkeisiin vuosiin liittyvillä takaumilla.

Mielikuvituksellisesti rehottavan rikostarinan ytimessä ovat toisensa sodassa tavanneet lääkäri Burt Berendsen, asianajaja Harold Woodman sekä osa-aikainen sairaanhoitaja Valerie Voze. Kolmikon tiet yhtyvät rintamalla sekä sotilassairaalassa ja johtavat Amsterdamin kautta takaisin New Yorkiin.

Hieman wesandersonmainen elokuva on visuaalisesti pursuava ja kuvaustavaltaan vilkas sekä yltäkylläinen kokonaisuus. Moniulotteisia henkilöhahmoja tuodaan tarinaan jatkuvasti lisää, ja tapahtumapaikat vilahtelevat nopeasti. Värimaailma on pirskahtelevan pursuava ja silmälle riittää ihmeteltävää. Kun tähän kaikkeen liittyy sanallisesti runsas ilmaisu, elokuva ei selity eikä tyhjene yhdellä katsomiskerralla.

Käsikirjoitus ja sen elokuvallinen toteutus noudattavat dekkariperinnettä puhtaimmillaan ja parhaimmillaan. Yllätykselliset ja täysin ennakoimattomat tapahtumat, originellit hahmot sekä historiallinen viitekehys rakentavat draamallista kudelmaa, jonka huipentumista kohti loppua seuraa herpaantumatta. Miten tässä lopulta käy kullekin?

Ja millaisen näyttelijäkaartin ohjaaja-käsikirjoittaja David O. Russell onkaan elokuvaansa saanut! Yhden katsomiskerran jälkeen varsinkin Christian Bale, Margot Robbie ja Robert de Niro tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Erityisesti Bale on eriskummallisena lääkärinä vaikuttava ilmestys. Varsinkin klinikalle sijoittuvissa lähikuvissa hänen ilmeikkyytensä nousee hienosti esille.

Elokuvakerronnallisesti Amsterdam on suvereeni teos. Sen merkitystä lisää ajankohtaisuus. Mitä tiukemmin raha tiukentaa otettaan parlamentarismista, sitä varmemmin kansakuntien johtajiksi nousee sekä nostetaan itsekeskeisiä ja säälimättömiä narsisteja. Sitä taustaa vasten elokuva toimii myös varoittajana ja herättäjänä – viihteellisenä sellaisena.