Lokakuussa 29-vuotias Henna vietti ystävänsä kanssa perjantai-iltaa joensuulaisessa yökerhossa. Kaksikko odotteli baaritiskillä juomiaan, kun noin 50-vuotias kookas mies tukevassa humalassa tuli paikalle ja tarttui Hennan ystävää yllättäen vyötäröstä kiinni. Ystävä siirtyi kauemmaksi, mutta mies seurasi perässä. Seuraavaksi mies puristeli jo ystävää rinnoista.
– Sanoin miehelle, että päästä irti. Mies suuttui, otti minusta kaksin käsin kiinni ja työnsi seinää vasten. Samalla hän uhkasi, että hakkaa minut ja että voi tehdä minulle mitä vain, Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa asuva Henna kertoo.
Hennan ystävä kertoi tilanteesta baarityöntekijöille, mutta järjestyksenvalvojaa ei kuulunut paikalle. Useat muut asiakkaat näkivät tilanteen. Mies päästi irti ja meni häiritsemään toista naisporukkaa.
Henna kävi ilmoittamassa miehelle, että hän ei voi käydä käsiksi muihin ihmisiin. Mies suuttui ja alkoi uhkailla uudestaan.
Mies poistui ravintolasta vasta sitten, kun baarityöntekijä ilmoitti tilanteesta järjestyksenvalvojille. Mies oli Hennan kuvauksen mukaan sekava ja aggressiivinen.
Henna haluaa esiintyä jutussa vain etunimellään ja ilman kuvaa, koska aihe on arka.
Itä-Suomen poliisin rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Taija Kostamo kertoo, että Hennan kuvaamassa tilanteessa voisivat täyttyä seksuaalisen ahdistelun ja laittoman uhkauksen tunnusmerkit.
– Seksuaalisen ahdistelun maksimirangaistus on kuusi kuukautta vankeutta ja minimirangaistus sakko. Laittoman uhkauksen maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Toki laiton uhkaus voisi sisältää jopa aseella uhkaamista, joten sanallisesta uhkauksesta tuomio on pienempi, Kostamo kertoo.
Hennan työntäminen seinää vasten ja pitäminen otteessa voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkit, mikäli teko on aiheuttanut uhrilleen kipua. Myös seksuaalinen ahdistelu on mahdollinen rikosnimike riippuen siitä, mistä kohtaa mies on Hennaa tarttunut ja työntänyt.
Tilastokeskuksen mukaan seksuaalirikosten määrä kasvoi Suomessa tammi–kesäkuussa 9 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Ravitsemisliikkeessä tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrä taas kasvoi yli 200 prosenttia samalla ajanjaksolla.
Väkivaltarikosten kasvuun vaikuttaa varmasti ravintoloiden aukeneminen ja asiakasvirtojen vilkastuminen koronarajoitusten jälkeen, mutta Taija Kostamo uskoo, että kasvua aiheuttaa myös ihmisten pahoinvointi ja maailmanpoliittisen tilanteen aiheuttama ahdistus.
– Useimmiten tekijä on poliisille ennestään tuntematon ihminen, joilla ei ole aikaisempaa rikostaustaa. Usein tällaisiin tekoihin liittyy päihteiden käyttö, jonka vuoksi harkintakyky heikkenee, Kostamo kertoo.
Rikosuhripäivystyksen mukaan valtaosa väkivallan, seksuaalisen, henkisen tai fyysisen, uhrina on nainen.
Ammatillisten oppilaitosten tytöistä 19 prosenttia ja lukion tytöistä 14 prosenttia oli vuoden aikana kokenut seksuaaliväkivaltaa. THL määrittelee seksuaaliväkivallan väkivallaksi, joka ilmenee ihmisen seksuaalisen koskemattomuuden tai itsemääräämisoikeuden tahallisena loukkauksena.
Taija Kostamo vahvistaa, että varsinkin Hennan kokeman tapahtuman kaltaisissa tilanteissa uhri on nainen, mutta kasvavissa määrin uhreina on myös miehiä.
Taija Kostamon kokemuksien mukaan seksuaalisen ahdistelun tapauksia tulee Joensuussa poliisin tietoon varsin vähän. Tosin ne jotka tulevat, ovat vain jäävuoren huippu.
– Todellisuudessa näitä varmasti tapahtuu jonkin verran, mutta meidän tietoomme tulee aika vähän. Nämä ovat sellaisia rikoksia, joista ei oikein poliisille ilmoiteta.
Viime vuonna poliisille ilmoitettiin valtakunnallisesti lähes 5 400 seksuaalirikosta. Tänä vuonna Joensuussa ilmoitettiin syyskuun loppuun mennessä 43 seksuaalirikosta. Vain osa tapahtuneista rikoksista tulee poliisin tietoon. Ahdistelutilanteet voivat Kostamon mukaan olla niin henkilökohtaisia ja loukkaavia, ettei niistä haluta ilmoittaa.
Jos tekijän nimi ei ole tiedossa, poliisi voi lähteä selvittämään tapausta ravintoloiden valvontakameroiden avulla. Kiinni saamisen todennäköisyys on kuitenkin pienempi, jos tekijä poistuu heti paikalta eikä kukaan tunnista tekijää.
Henna ei ole koskaan aikaisemmin kokenut mitään vastaavaa. Hän kertoo olleensa tilanteen jälkeen järkyttynyt.
– Se oli pelottava kokemus. En pienenä naisena mahtanut isolle miehelle mitään, hän kertoo.
Henna ihmettelee, miksi järjestyksenvalvojaa ei kutsuttu aikaisemmin ja miksi muut asiakkaat eivät tulleet puolustamaan.
Vaikka hän tietää, että vastaavista tilanteista kannattaa aina ilmoittaa poliisille, Henna ei ole varma, haluaako tehdä rikosilmoitusta. Hän miettii, millainen prosessi ilmoittamisesta seuraa.
– Toisaalta, jos rikosilmoitusta ei tee, häirintä voi vain jatkua. Tärkeintä kuitenkin on, ettei mitään sattunut.