Mustankorkea Oy purki biokaasulaitoksen urakkasopimuksen

Nopeasti kasvanut biokaasu- ja biodiesellaitosten valmistaja BioGTS on joutunut kiistaan kotipaikkakunnallaan Jyväskylässä. Seudun kuntien omistama jätteenkäsittely-yhtiö Mustankorkea Oy on purkanut BioGTS:n kanssa tehdyn urakkasopimuksen ennen laitoksen vastaanottamista.

Mustankorkea Oy kilpailutti biokaasulaitoksen hankinnan KVR- eli kokonaisvastuu-urakkana julkisena hankintana loppuvuodesta 2015. Tuolloin laitoksen toimittajaksi valittiin BioGTS.

Mustankorkea Oy:stä kerrotaan, että laitostoimituksen viivästyttyä olennaisesti ja laitoksen toiminnassa havaittujen olennaisten ongelmien ja puutteiden vuoksi yhtiö oli pakotettu purkamaan urakkasopimus pitkällisten neuvottelujen jälkeen.

Toimitusjohtaja Esko Martikaisen mukaan Mustankorkea Oy on ottanut työmaan haltuunsa laitoksen saattamiseksi valmiiksi jätehuollon varmistamiseksi sekä ympäristö- ja viranomaismääräysten täyttämiseksi.

Uusi biokaasulaitos piti alun perin ottaa täysimittaisesti käyttöön viime syksynä.

Pääosa biojätteestä kompostoidaan toistaiseksi

Mustankorkea Oy:n mukaan toistaiseksi pääosa biojätteestä ja puhdistamolietteestä käsitellään jätekeskuksessa sijaitsevassa kompostointilaitoksessa ja vain pieni osa ohjataan biokaasulaitokseen, jotta laitoksen kaasuntuotantoa ja liikennekaasun jalostusta voidaan ylläpitää. Biokaasulaitos tehdään valmiiksi vielä tämän vuoden aikana.

Mustankorkea Oy:n mukaan poikkeustilanne ei vaikuta jätteen vastaanottoon, vaan kaikki jäte pystytään käsittelemään olemassa olevien lupien mukaisesti. Myös biokaasulaitoksen yhteydessä oleva liikennebiokaasun tankkausasema toimii normaalisti.

Mustankorkea Oy ei halunnut kommentoida asiaa enemmän, mutta on mahdollista, että biokaasulaitoksen hinta nousee alkuperäisestä kahdeksan miljoonan euron kustannusarviosta.

BioGTS: sopimuksen purkaminen perusteetonta

BioGTS:n mukaan Mustankorkean jätekeskuksessa Jyväskylässä sijaitseva biokaasulaitos on siirtynyt Mustankorkea Oy:lle.

– Mustankorkea Oy on yksipuolisesti ja laittomasti purkanut BioGTS Oy:n kanssa tehdyn biokaasulaitoksen toimitusta koskevan urakkasopimuksen, BioGTS:n toimitusjohtaja Mika Rautiainen sanoo.

BioGTS pitää sopimuksen purkamista perusteettomana ja katsoo Mustankorkean purkutoimen olleen sopimuksen vastainen ja laiton. BioGTS tulee vaatimaan merkittäviä vahingonkorvauksia tarvittaessa oikeusteitse.

– Erikoista on tämä Jyväskylän kaupungin elinkeinopolitiikka, Rautiainen sanoo.

Jäteyhtiön omistajia ovat Jyväskylän lisäksi Muurame, Laukaa sekä Toivakka.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .