Tuulivoimaloiden vaihteiden valmistajalle jopa sata uutta työpaikkaa Jyväskylään

Tuulivoimaloiden vaihteiden valmistaja Moventas Gears Oy tavoittelee Jyväskylään jopa sataa uutta työpaikkaa parin vuoden sisällä.

– Meillä on koko ajan rekrytointi päällä. Tarvitsemme Jyväskylään nyt lähes 10 toimihenkilöä lisää. Työntekijöitä palkkaamme lisää kuormituksen mukaan, toimitusjohtaja Arto Lahtela kertoo.

– Kovin kasvu tulee loppuvuodesta ja ensi vuoden alussa. Kasvua saamme sekä uusista tuotteista että uusista asiakkuuksista, hän sanoo.

Nykyisin Moventas työllistää Jyväskylässä kahdella tehtaallaan 390 työntekijää ja toimihenkilöä sekä yli 30 kesätyöntekijää.

Uudet työpaikat mahdollistaa Jyväskylän Etelä-Keljoon Ikolan tehtaalle valmistunut kokoonpanolinja, joka on yhtiön mukaan yksi Euroopan moderneimmista ja tehokkaimmista tuulivoimavaihteiden tuotannossa.

Uuden tuotantotilan ansiosta tuulivoimavaihteiden kokoonpano- ja koeajokapasiteetti sarjatuotannossa kaksinkertaistuu.

– Pystymme entistä paremmin vastaamaan asiakkaiden eli maailman johtavien tuulivoimavalmistajien tarpeisiin ja tarjoamaan yhä edistyksellisempiä tuotteita, Lahtela sanoo.

 

Uutta tuotantotilaa tarvitaan, koska tuotantomäärät kasvavat ja tuulivoimalavaihteet ovat entistä suurempia.

– Liikuttelemme koko ajan isompia rautoja, Lahtela toteaa.

Laajennuksen pinta-ala on 3 850 neliötä. Uusi koeajokenttä on yksi Euroopan suurimmista sarjatuotantokäytössä, ja esimerkiksi koeajokentän ilmanvaihtokoje on ilmamäärältään Suomen tehokkain vakiotuote. Laajennuksen kokonaishinta on noin 17 miljoonaa euroa.

Lähtökohtana laajennukselle on ollut muunneltavuus: tilat vastaavat erilaisten vaihdetyyppien vaatimuksia nyt ja tulevaisuudessa.

Moventas toimii Etelä-Keljossa Jyväskylän seudun kuntien kiinteistöyhtiön Jykian vuokralaisena.

– Oli kaksi tekijää, miksi investoimme Jyväskylään. Meillä on huippuosaaminen täällä ja muu logistinen ketju. Myös Jyväskylän kaupungin nopeus päätöksenteossa oli ensiarvoisen tärkeää, Lahtela kehuu.

Moventaksella on Jyväskylässä tehdas myös Rautpohjassa, jossa toimii pääkoneistamo. Siellä on puolet yhtiön työntekijöistä Jyväskylässä.

– Olemme investoineet myös Rautpohjaan: kone- ja laitekantaa on uusittu viime vuosina.

 

Yrityksen liiketoiminta on ollut 2010-luvun tappiollista. Yhtiö ei ole vielä toimittanut kaupparekisteriin viime vuoden tilinpäätöstään. Lahtelan mukaan yhtiön liikevoitto (EBIT) oli noin viisi miljoonaa euroa positiivinen viime vuonna.

Vuonna 2012 omistajaksi tullut brittiläinen Clyde Blowers on uskonut yhtiöön vuosien tappioista huolimatta.

– Omistaja on tukenut meitä hyvin. Kyllä meillä vaikeita vuosia on ollut. Positiiviselle käyttökatteelle pääseminen kesti huomattavasti pidempään kuin odotimme, Lahtela sanoo.

– Huonoinakin vuosina tuotekehitykseen on investoitu. Se on osoittautunut hyväksi kilpailutekijäksi.

Hänen mukaansa tuulivoima-ala kysyntä on tasaisen vahvaa.

– Ala on keskittynyt. Sekä asiakaskunnassa että kilpailijakentässä on tapahtunut yhdistymisiä.

Moventas on tuulivoimavaihteissa länsimaissa jo markkinoiden kolmanneksi suurin toimija. Suurimmat valmistajat ovat kuitenkin Kiinassa.

Moventas elää täysin viennistä.

– Pari viime vuotta Yhdysvallat ollut selvästi suurin markkina-alueemme. Uusia markkinoita on nousemassa meille Australiasta ja Etelä-Amerikasta, Lahtela kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .